Бургазлии си искат аптеката в бившата Трета поликлиника

До този момент са събрани над 10 хил. подписа за запазването й

Жители на Бургас и региона внесоха в ОбС - Бургас подписка за запазване на аптеката в „Диагностично-консултативен център – 2“ (бившата Трета поликлиника). 10 805 души се подписаха под това искане. Хората са притеснени, че затварянето на фармацевтичния обект засяга удобството болните и ще лиши пациентите от комплексна здравна услуга.

Подписката за запазване на аптеката в Трета поликлиника тръгна в края на месец юли, след решение на Граждански инициативен комитет от 51 души – пациенти и жители на Бургас.

Скандалът с аптеката в ДКЦ-2 избухна в началото на 2012г., след провеждане на конкурс за отдаване под наем на помещението. Една от фирмите, участници в конкурса е дисквалифицирана, поради неизрядност на документите. Тогава в работата на комисията, упълномощена да проведе конкурса, се намесва управителят на ДКЦ-2 д-р Илка Баева, след което за победител е обявена именно дисквалифицираната фирма - „Фарма маркет” ЕООД. Абсурдното решение води до поредица от съдебни дела.  В крайна сметка съдът окончателно обявява конкурса за незаконосъобразен и отменя решението на д-р Баева за класиране на участниците. Притисната от обстоятелствата и решението на съда д-р Баева решава  да прекрати процедурата за отдаване под наем с мотива, че в стратегията за развитие на ДКЦ-2 вече не предвиждала съществуването на аптека в здравното заведение.

Гражданската инициатива възникна след като кметът, зам.-кметът по здравеопазване и Общинският съвет, въпреки многократните сигнали, не се ангажират  с проблема и отказват да се намесят.

„Не можем да стоим настрани и безучастно да гледаме как се затваря аптеката, която е една от едва двете в града, предлагащи безплатно скъпоструващи медикаменти за специфични и редки болести. Освен това голяма част от пациентите на ДКЦ-2 са трудно подвижни и не са в състояние да чакат на опашки и да се придвижват до други места“, каза Костадин Русенов, председател на инициативния комитет, организирал подписката. Той е категоричен, че аптеката в ДКЦ-2 е на изключително удобно място, особено за пациентите, които не са от града. Нейната достъпност и лесно намиране са от особена важност и са подпомогнати от централните линии на градския транспорт.

„Надяваме се, че нуждата и желанието на 10  805 пациентите и жителите на Бургас няма да останат нечути и ще бъдат удовлетворени“, каза още Костадин Русенов.