Махат павилионите пред кино Космос

Мисия Пловдив

01-10-2013, 13:27

Снимка:

архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Площад "Централен" – новият Царевец?

От фонд "Джесика" търсят инвеститор за сградата

В администрацията се обсъжда въпросът за премахване на павилионите пред кино "Космос" и отваряне на пространството пред него. Там има едно заведение и няколко магазина с временен статут, които могат да бъдат отчуждени. Това заяви за Plovdivutre.bg председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов.

Това е част от усилията на архитектурната гилдия за възстановяването на сградата и околното пространство. За киното има много хубави проекти, които обаче още не са получили своя реален инвеститор. Наскоро имахме среща с представители от фонд "Джесика", които проявяват интерес към този обект. Те водят преговори с потенциални инвеститори, изтъкна председателят на местния парламент.

Основното ни желание е сградата да остане културен център, вместо офис център, паркинг или нещо друго. Чудесен старт на тази инициатива дадоха група млади архитекти ентусиасти, които работиха по временното саниране фасадата на киното. Те изчистиха сградата от натрупаните боклуци и премахнаха преградни стени, които не са предвидени в първоначалния проект. Така фоайетата отново добиха оригиналния си вид.

По техни идеи и изцяло с подръчни материали и игра с осветлението бяха реализирани няколко инсталации. Върна се част от духа на тази сграда. Така бе показано как с малко средства, но  с хубави, свежи младежки идеи и ентусиазъм тази сграда може да стане много привлекателно културно средище за млади артисти, архитекти и дизайнери с нестандартни идеи, изтъкна още арх. Николов.