Набират средства за изграждане на скулптурата на Петьо Пандира

Мисия Бургас

01-10-2013, 14:03

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Руси Костадинов ще извае статуята на Петьо Пандира до Моста

Идеята за издигане на скулптура на Петьо Пандира в родния му град датира повече от 12 години

Бронзова скулптура на популярния бургаски зевзек Петко Благоев, по-известен като Петьо Пандира, ще подканя всички жители и гости на морския град да се качват на „отпътуващия мост“. Тя ще допълва цялостната композиция на морска тематика в пространството пред реновирания символ на Бургас – Моста.

Мястото не е избрано случайно. Старите бургазлии си спомнят, че като спасител Петьо Пандира се е подвизавал най-често в този район и част от лакърдиите му са свързани именно с моста, плажа, гларусите и морето.

Преди няколко месеца бе проведен конкурс, на който журито избра пластиката, която представя най-точно образа на самобитния шегаджия. Тя е дело на бургаския автор Руси Костадинов и представя Пандира в моряшка фланелка, гордо изправен с неизменната усмивка на лице, с гларус в лявата ръка и разперена като за приятелски поздрав десница. Скулптурата ще бъде отлята от бронз в реален размер, който с постамента ще бъде с височина до 1.80 см.

Идеята за издигане на скулптура на Петьо Пандира в родния му град датира повече от 12 години. През първите години са правени неуспешни опити за нейната реализация. Реалното й изпълнение започва в началото на миналата година, когато в Община Бургас отново е внесено предложението и подписка от видни радетели на българската култура и изкуство, и приятели на Пандира, начело с големия български режисьор Рангел Вълчанов, който вчера ни напусна няколко дни преди да навърши 85 години и преди да види завършен образа на своя приятел.

В момента Община Бургас съдейства на Инициативния комитет за съгласуване и провеждане на необходимите процедури по Закона за културата и Закона за устройство на територията.

За окончателно финализиране на изграждането на скулптурата на неподражаемия с лакардиите си бургазлия Инициативният комитет стартира кампания за набиране на необходимите средства. Всеки, който желае да подкрепи и подпомогне благородната инициатива, независимо дали е юридическо и физическо лице, може да ползва откритата сметка в лева:

Сметката е в Токуда банк – клон Бургас:

IBAN BG 23   CREX 9260  1052 773701

Банков код 26092604

BIC код  CREXBGSF

Идеята е през следващата година, когато се навършват 95 години от рождението на баш бургазлията Петьо Пандира, бронзовата му осанка да посреща гостите на най-романтичното място и символ на града – Моста.