Розово фламинго долетя в Бургас

Не пропускайте възможността да го видите на живо като посетите Укритието за наблюдение на птици, разположено на изхода на Бургас за Сарафово, призоваха природозащитници

Днес точно пред Укритието за наблюдение на птици е пристигнал неочакван гост – розово фламинго. Най-вероятно младата птица е скитаща и се е отдалечила на север преди да се е застудило и да тръгне на юг към Гърция и Турция, където прекарва зимата в компанията на други розови фламинги.

За разлика от възрастните птици, които са с млечно розов цвят, който се дължи най-вече на храната, която поемат, младите птици са доста по-безлични и сивкави като цвят, но за сметка на това все така атрактивни с дългите си крака и шия, елегантната си стойка и здравия, закривен клюн.

През няколко години любителите на птици имат щастието да наблюдават редкия гост в езерата около Бургас и най-често в Атанасовско езеро, защото фламингите предпочитат плитки и солени водоеми, където се хранят и почиват. Има данни, че преди няколко дни фламинго е наблюдавано в Поморийско езеро, така че вероятно това е същата птица. Последното наблюдение на розово фламинго в бургаските езера е от 2010 г.

Не пропускайте възможността този път да го видите на живо и посетете Укритието за наблюдение на птици, разположено на изхода на Бургас за Сарафово вдясно преди бензиностанцията на Лукойл (има удобен паркинг и дотам стига велоалеята от Морската градина). Укритието се обслужва от експерт на Община Бургас и работи всеки ден (без неделя и понеделник) от 9.00 до 17.00 часа. Ще получите бинокъл и оптична тръба и ще научите интересни подробности на Атанасовското езеро.