Девня в ужас от "бомбата на Банев"

Хората се страхуват от взрив в „Полимери”

Разграбеният химически гигант "Полимери" заплашва населението в Девня. Около това се обединиха общинските съветници в града и приеха единодушно днес специална декларация. В нея местния парламент бие тревогата за опасността градът да бъде пометен при авария на фалиралото предприятие. Доразграбването и нарязването на мощности в него ще са само декор в реалност на ужасите при най-малък инцидент, предупреждава общинският съветник Свилен Шитов, който е внесъл становището за вземане на спешни мерки в ОбС.

Избухването на химическата бомба, заложена в завода, би помело всички констатации, предписания и намерения на институциите до сега, се казва в него. „Припомняме, че през 2012 г. Агенцията за ядрено регулиране наложи забрана за работа с радиоактивни източници на химическия завод „Полимери" в Девня. Причина за тази мярка стана безпрецедентната безстопанственост на инсталации, съдържащи цезий-137 със смъртоносна радиоактивност", се посочва още в декларацията.

Както и „удобно премълчаван факт, че синдикът на „Полимери" АД и доскорошният собственик Николай Банев - сега представляващ „Полимери инвест", водят битка за позиции в доразграбването на мощности. Тази липса на отговорност е причина за плачевното състояние на завода и непрестанната опасност силно отровни и лесно запалими химикали да взривят цялата долина.

Апелът на местния парламент на Девня е и за това, че общината няма финансови възможности да се справи сама с проблема и иска съдействие от държавата. В противен случай ще сезира европейските институции в Брюксел. Областният управител Иван Великов разпореди наскоро на кмета на Девня да прехвърли опасния трихлоретан в по–надежден и безопасен резервоар, за което са необходими 50-60000 лева, припомня "Стандарт". Общината трябва да го направи за сметка на собственика на фалиралото предприятие като запорира имущество и го продаде на скрап. Губернаторът предупреди, че в завода има 2500 кубика трихлоретан, които ако се запалят и гръмнат, ще отровят цяла Варненска област.

"В момента се чертае план за акцията, на 8 октомври ще бъда в Девня и ще проверя на място как се изпълнява заповедта", каза Великов.