Нов извънземен вирус тревожи учените

"Пандора" може да обитава практически навсякъде

Вирусът "Пандора", който съвсем случайно беше открит във водите на австралийското крайбрежие и поразява с гигантските си размери, отново привлече вниманието на учените, които са убедени, че той има извънземен произход.

Той с право може да се смята за най-големият вирус в света, тъй като може да се види дори с обикновен микроскоп. Мегавирусът десетки пъти надвишава размерите на най-известните до днес вируси и изглежда практически като бактериална клетка. Необичайно е, че и 93% от гените на „Пандора” по-рано не бяха известни на науката. Именно тези свойства се оказаха толкова необичайни, че учените заговориха за неговия извънземен произход.

Вирусът може да обитава практически навсякъде, като се започне от водоемите, и се свърши с амебата, живееща на повърхността на контактната леща. Намирайки се в тялото на стопанина, мегавирусът успешно се размножава чрез поглъщане от неговите ДНК на клетки и белтъчини. 

Сега учените предполагат, че вирусът „Пандора” не представлява опасност за човека. Но засега е рано с пълна увереност да се говори за това, той още е твърде малко изследван. Трябва да се проследи, как ще се развива в течение на продължително време, за да се даде окончателно заключение и да се изключи извънземния произход на това странно образование и заплахата от него за обитателите на Земята.