Смъртоносен вирус заплашва България

Рязък скок на заразените от западнонилска треска бе отчетен в средата на миналия месец в Гърция. Още тогава д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, обясни, че заболяването се предава чрез ухапване от комар. Той предупреди, че след като има разпространение на  западнонилската треска в съседни на нас страни, опасността да навлезе в България е голяма. Допълни също, че у нас лекарите са нащрек, защото очакват тропическата болест да се пренесе и тук. 
Бум на смъртоносната болест бе отчетен в началото на септември и в Сърбия. По данни на инфекциозните служби, първият човек, който се е заразил от западнонилската треска е бил регистриран през месец юли, като вече има 11 жертви и над 100 заразени.  Има случаи на заболели и у нас. 

В голяма част от случаите, западнонилската треска минава леко като летен грип, придружен с температура и отпадналост. Възможно е да има повръщане и диария. При по-тежките случаи се наблюдава възпаление на мозъка (енцефалит). В почти 5% от случаите има летален изход, затова е нужно болните да потърсят навреме консултация със специалист.

Най-често тази болест засяга хората над 50 години, които са с отслабена имунна система и които често страдат от различни заболявания. Всички починали в Сърбия са в тази възрастова група.