1 км пеша след рейса до новото място на Конна база

Майки на деца в инвалиден стол: Зимата ще бъде много трудно

Родители на деца с увреждания, които провеждат терапия в конната база, са недоволни от преместването й на минералните бани. Промяната се налага заради предстоящото изграждане на океанариума в Приморски парк.

Новият терен обаче се намира в неосветен и отдалечен парк на минералните бани. До базата трябва да се върви близо километър пеша от последната спирка на градския транспорт. Така децата, които тренират вече, няма да могат да ходят сами до там.

"Това е абсурд. Сам да вземеш автобус, да пътуваш 20 км, да слезеш, да ходиш 1 км пеша, включително и при зимни и неосветени условия. Да тренираш поне час, час и половина и после обратния път", каза Георги Базотев от федерацията по конен спорт. Той бе подкрепен и от Здравка Съботинова, жокей. Жената обясни, че няма времето и възможността да пътува всеки ден до Банево. 

Освен трениращите, базата се посещава ежедневно от деца с увреждания. За тях се провежда т. нар. хипотерапия или лечебна езда. Местенето на манежа ще затрудни допълнително посещенията, категорични са родителите, предаде БНТ.

"Разстоянието е доста голямо и дори и с количка, както ние имаме би било трудно да се стигне до там. След това и връщането, особено зимата", обясни майка на едно от децата, които провеждат лечебна терапия в базата.

От община Бургас казаха, че трябва да се спазят санитарно-хигиенни изисквания и това налага местенето на базата далеч от града. "Съгласно писмото на Министерството на здравеопазването в лицето на РЗИ, в зоната от 300 м около конната база, трябва да бъдат посочени всички обекти подлежащи на здравна защита", каза Веселина Илиева, гл. архитект на община Бургас.