Удължаването на мораториума за покупката на земя от чужденци не е бариера за пазара

Мисия Добрич

06-10-2013, 13:38

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Евродепутатът Преслав Борисов представи в Добрич две свои инициативи

Преслав Борисов заяви в Добрич, че и сега чужденци могат да купуват земя

Депутатът от ГЕРБ в Европейския парламент Преслав Борисов смята, че евентуалното удължаване на мораториума за закупуване на земя от чужденци не може да бъде бариера на пазара. България е член на Европейския съюз, страната е в отворен пазар и не може с рестрикция да се спасява който и да е бизнес, заяви Преслав Борисов на пресконференция в Добрич.

Депутатът заяви, че и сега чужденци, които са регистрирали фирма, могат да купуват земя. По думите му голяма част от фондовете, които изкупуват земя, са чуждестранна собственост. Няма пречка български фермер да продаде бизнеса си на свой чуждестранен партньор и това на практика става.

Според депутата след падане на ограничението не се очаква и огромен наплив от чужди граждани, които да желаят да купят земя. Ако решат да се занимават със земеделие професионално, трябва да бъдат тук, на място, не могат да управляват земята дистанционно.

Той коментира и опасенията на фермери, че чужденци могат да изкупят плодородна земя и да променят статута й. Според Преслав Борисов дали това ще стане, зависи единствено от държавата, тъй като промяната на статута се извършва от Земеделското министерство.