Всеки пети тийнейджър над 15 години пуши

Според специалистите трябва да има засилен контрол и от страна на родителите относно джобните, които дават на децата си

Всеки 5-6 ученик над 15 години употребява цигари. Със започването на новата учебна година се дава по-голям акцент на проверките за тютюнопушене в учебните заведения в Бургас, съобщи д-р Полина Желева от Регионалната здравна инспекция, предаде радио "Фокус".

Правомощията на РЗИ обаче са сани в сградата и в училищния двор. Ако се открият нередности се съставя акт на директора на училището или на помощник – директорите. "Много е трудно да се докажат нередности, тъй като зависи от това, какво ще открият инспекторите в момента на проверката. Понякога наистина се знае, че се отива на място, изтича информация и не винаги можем да открием, че се пуши", посочи д-р Желева. 

Според нея, трябва да има засилен контрол и от страна на родителите относно джобните, които дават на децата си. В процеса на проверките наистина има наказани ръководни кадри. Специалистът се обяви категорично против обмислянето за либерализацията на забраната за тютюнопушене на обществени места.

"Неимоверни усилия струваше на Министерството на здравеопазването и контролните органи да приведат нещата в някаква форма. Има някакви нарушения, но не е така системно, както беше преди. Като лекар мога да кажа, че не би трябвало в никакъв случай да се разреши навсякъде да се пуши или за се въведен старото положение", каза тя.