Роми от Факултета: Живеем като животни, къпем се в буркани

"Живеем като първобитни. Къпем се с буркани, а ни карат да плащаме за вода." С такива думи жителите на столичния кв. "Факултета" посрещнаха вчера екипа на "Софийска вода"

Около 800 000 лв. дължат съкварталците за питейна течност. Повечето не са плащали и стотинка над 10 години. Някои са натрупали сметки и над 5000 лв., пише Труд. Вчера в списъка за прекъсване на водоподаването бяха 11 къщи във "Факултета".

Всички са предупредени още преди 15 дни, че ако не се издължат или не започнат да плащат разсрочено сметките си, ще останат без вода. Баба Дафинка посреща служителите на "Софийска вода" на първия адрес.

Тя моли за отсрочка още седмица, за да събере малко пари.

Сметката е 5277 лв. и не е плащана 10 години. След разправии и увъртания бабата извади 50 лв. Повече нямала, а и тези били за лекарства. От дружеството обаче обясниха, че минималната сума, която може да спре багера, е 500 лв.

Баба Дафинка твърди, че тя не е изразходвала всичката вода, за която искат да плати. "Електомерът (има предвид водомера, б.р.) си върти, без да го пускам. Има теч", оплака се тя. Бърза проверка на техниците показа, че водомерът е в изправност и не върти, когато кранчетата са спрени.

"К'во да правим. Нема да пием вода, като ми я спрат", примири се бабата. От водното дружество обаче успяха да издирят по телефона двете внучки, които обещаха финансова помощ на баба си. Методи Методиев пък поиска да уреди сметките си със "Софийска вода", като им продаде каруцата си. За последните 11 години той не е плащал за вода, въпреки че е получавал редовно сметки. Има да дава 1506 лв.

"За какво да плащам, като нямаме вода?", гневяха се и той, и съседите му. Налягането било много ниско и от чешмите само капело. "Ние, дето плащаме, нямаме, а ония, дето не плащат, имат", недоволстваха хората. "Щях да хода да пускам молба за безсрочно плащане", убеждаваше жена му. Въпреки че са били предупредени преди 2 седмици, вчера молеха за нова отсрочка, защото 100 лв. не се събирали така.

"Чакали сте ни 11 години. Сега за една седмица правите въпрос. Нема пари", негодуваше жената. Всички в семейството били безработни. "Спрете водата, щом искате децата да са мръсни и да не ходят на училище", сопнаха се Методи и жена му. При първата копка на багера обаче Методи се появи с банкнота от 100 лв. и я даде за първа вноска.

Ядосан комшия се възмути, че не може да пусне съдомиялната си машина вече седма година заради ниското налягане на водата. Всички съседи бяха на едно мнение - да живееш във "Факултета" е истински ад. "Затворниците със смъртна присъда имат поне ток и вода. А ние - нищо", заключи един, а друг пък се развика на екипа на "Софийска вода" - "Вие и правителството ни съсипахте".

"Да знаете, че нема нищо вечно", философски обобщи възрастна жена. За да плащат, трябвало да им се намери работа. “Ние не осигуряваме работа”, а услуга. Вие искате да имате вода, но да не я плащате”, контрираха от “Софийска вода”. Друг обяви, че не е плащал от години вода, защото го излъгали с 400 лв. “Два пъти съм плащал една и съща вода. Взеха ми 400 лв. и къде отидоха?!”, гневеше се той.

Проверка по партидния му номер обаче установи, че дължи над 2300 лв., а показателите на водомера му са 2030 кубика. Пари не са превеждани по сметката му от 2005 г. “Ако не започнете да плащате, при вас ще дойдем следващата седмица”, предупредиха го от екипа на концесионера. От целия дълг на “Факултета” най-много имат да дават жителите на т.нар. Виетнамски общежития - около 600 000 лв.

Всички са наематели на общината. Заедно с районното кметство “Софийска вода” навестява често и общежитията, но с мъка успявали да изкопчат по 5-6 лв. от семейство. Акциите срещу неизрядните клиенти щели да продължат не само в този, но и в останалите райони на София. Общо 167 000 абонати не са си плащали отдавна сметките.

Те имат да дават общо 64 млн. лв. “Навсякъде ситуацията е една и съща. Отказват да платят, докато багерът не започне да копае. Тогава намират пари”, обясниха от концесионера. При последната акция във “Факултета” са събрани 2670 лв. Във “Филиповци” пък никой не плаща вода, защото няма и водомери. “Софийска вода” обаче е засякла, че годишно оттам минават около 1 млн. кубика.

В Русе режат тръби при 300 лв. дълг ВиК-Русе държи в желязна хватка абонатите си в ромските квартали и при всяка неплатена сметка над 300 лв. им спира водата. Ако борчът не се погаси в 14-дневен срок, парите се търсят с изпълнителни дела в съда. Другият вариант е да се сключат договори за разсрочено плащане, които предотвратяват пломбирането на водомера. Водомерите на някои клиенти пък се засичат с полиция.

За кражби на вода вече алармират хора в квартала и щом се засече, подаването  се прекъсва. 1,080 млн.лв. са борчовете до август. 81,5% са загубите в село Каменар 81,5% са загубите на вода във варненското с. Каменар, където живеят около 800 българи и 2000 роми. Данните са за август. В зоните с преобладаващо ромско население картината е същата и се дължи на масовото незаконно включване към мрежата.

Пълен хаос с отчетността цари в ромската махала “Максуда” във Варна. Никой не се наема да каже колко точно хора я обитават. Там повечето къщи са незаконни. По данни на ВМРО от м.г. в зоната живеят над 1200 души, като към всеки регистриран водомер са “закачени” по стотина роми.

Събираемостта в Кюстендил падна От 2000-2500 лв. за месец през 2010 г., сега събираемостта на сметките за вода в ромския кв. “Изток” в Кюстендил е паднала на 200-300 лв. месечно. Това казаха от инкасото в дружеството “Кюстендилска вода”.

Преди 3 г. в махалата монтирали 252 водомера, но повечето от тях вече ги няма. “При ромите каквото може да се продаде, веднага се сваля. Или слагат тръби и ги “обезвреждат”, но тези уреди не отчитат”, казаха инкасатори.

Планират се акции за събиране на вземанията с инспектори от звено “Контрол”.