Роми кандидатстват за яхти и хеликоптери с европари

Режат средствата за лъскави лимузини и джипове от селската програма

Роми, регистрирани като еднолични търговци, кандидатствали за пари от ЕС за покупка на яхти и хеликоптери. Те искали субсидии по Програмата за развитие на селските райони, за да купят яхти и хеликоптери и да развиват с тях селски туризъм, пише "Стандарт".
Не се знае кой стои зад тези хора, но има много случаи на еднолични търговци, регистрирани специално, за да кандидатстват за скъпи коли, яхти и хеликоптери, разказа шефът на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми Ивайло Здравков. Заради проекти за покупка на скъпи лимузини, джипове и хеликоптери други фирми, които наистина искат да развиват бизнес на село, биват измествани и не получават пари, коментират от асоциацията.
След сигнал на ощетените проектите, при които се кандидатства единствено за покупка на скъпи возила, са спрени. В на писмо на вицепремиерът Даниела Бобева, изпратино до асоциацията, се казва, че "проект, включващ единствено инвестиция, свързана със закупуване на транспортно превозно средство, не попада в обхвата на приоритетното подпомагане за развитие на селски туризъм". Всички кандидати, поискали да купуват лъскави возила с парите от Европа, ще бъдат оценявани наново. Проектите, които предвиждат единствено покупка на коли, няма да бъдат финансирани. В бизнес плановете, в които покупката на лъскави возила е само част от идеята за развитие на туризъм на село, ще се признават само част от разходите. Таванът за подпомагане с пари от ЕС при покупка на автомобил, независимо от цената му, ще бъде субсидията, която се полага за кола с цена 40 000 лева, обясни Здравков.