Драматичният театър готов до февруари

Ремонтират изгорялата голяма зала за три месеца

В съвсем кратки срокове може да възстановим голямата зала на Драматичния театър. Три месеца ще отнеме ремонтът на сцената, а 2,5 месеца ще са нужни за възстановяването на салона, съобщи директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев. Тези срокове са описани в офертите, които са събрани, за да се види колко средства ще са нужни за ремонта, поясни той.

В момента в залата не се работи. Надявам се другата седмица да може най-сетне да направим една точна калкулация с какви точно средства ще разполагаме. Ще съберем сумите от застрахователите, културното министерство, общината и частни спонсори. Искаше ни се това да стане по-скоро, но за съжаление има тежки административни процеси, които ни забавят.

За щастие много от фирмите имат готовност веднага да започнат работа. Те ще могат да работя паралелно, без да си пречат. Нужно е обаче и да преценим какви промени да направим по сцената, тъй като част от оборудването е твърде остаряло, няма части и не може да се поддържа. Нужна е концепция за този "ъпгрейд", който ще достави нови системи за осветление, звук и други, изтъкна Кръстев.

Той изрази надежда, че ремонтът ще приключи до февруари догодина, когато ще е премиерата на спекталъка "Зорбас" с режисьор Пламен Маринов. Дотогава ще работим "в движение" и ще опитаме да запазим възможно най-много спектакли, които да представим в Дома на културата и на камерна сцена, допълни Кръстев.

По технически причини не може да се играе постановката "Крал Лир", в момента екипът се опитва да се адаптира към новите условия "Когато гръм удари", "Островът на съкровищата" и "Тишина, моля!".

Директорът на пловдивския театър изказа и благодарност на своите колеги от театрите в страната, които са се включили в инициативата на съюза на артистите и ще играят благотворителни представления. Нямам думи да изразя своята благодарност, в тези трудни времена хората късат от залъка си, за да ни помогнат, заяви Кръстев.