Комбинация маркетинг и психология сред най-желаните специалности в чужбина

Мисия Бургас

09-10-2013, 14:44

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Специалности 2в1 пускат в Свободния

Представят западни топ университети на изложение в Бургас

Това обучение осигурява стабилна реализация на пазара на труда, защото дават възможност за практика в две области и учащият да комбинира в профила си две професии

Специалностите, които дават възможност за реализация в две професии, като маркетинг и психология, са едни от най-желаните от младежите за изучаване в чуждестранни университети. Голям интерес има и към бизнес профилите. Най-често студентите заминават да учат са бизнес, психология, компютърни специалности, биологични и точни науки, биотехнологии, биохимия.

Това каза за Burgasutre Ирина Христова, основател на “Интеграл” и координатор на проект “Световно образование” по време на най-голямото изложение за кандидатстване в чужбина, което се провежда днес в Бургас.

"Различни науки в областта на медицината и не на последно място маркетинг, комбиниран с още нещо – психология, поведенчески науки, тези специалности, които в България не са толкова развити, са сред най-предпочитаните. Те всъщност осигуряват стабилна реализация на пазара на труда, защото дават възможност за практика в две области и учащият да комбинира в профила си две професии. За Бургас и регона пък най-предпочитани са бизнес специалностите, психология, компютърни науки и архитектура", обясни Христова.

На изложението "Световно образование" учениците в последните години от гимназиалното си обучение и настоящи студенти могат да получат информация за следване в университети във Великобритания, Дания, Холяндия, Германия и Франция. Успоредно с това младежите се запознаха с най-новите специалности и особеностите за кандидатстване извън България.

"Тази година има новости при кандидатстването в чужбина. За бакалавърска степен е важно да знаят, че за Великобритания има малко по-високи изисквания в топ университетите по отношение на английския език. Част от учебните заведения започнаха да изискват задължителна матура по математика, като например някои лондонски ВУЗ-ове за икономическите специалности”, обясни Христова.

Лотариен принцип за прием в най-привелекателните специалности в Холандия и задължителни интервюта за проверка на мотивацията и зрелостта на кандидата по скайп в Дания също са сред новите изисквания. Христова допълни, че децата, които са се насочили към Дания, където образованието е безплатно, е добре да започнат да подготвят и начален датски език. Студентите, които учат там, имат отличен успех и могат да работят по 10 часа седмично, ще могат да получават безвъзмездна помощ от общината в размер на 700 евро на месец.

"Дания през последната година дръпна доста напред като интерес, въпреки това, като държава е малко различна и беше непозната у нас. Великобритания все още е номер едно в интереса, веднага след нея е Холандия, защото пък те имат най-много различни специалности на английски език. Швеция е интересна дестинация, там също има увеличение на бройките през последните години. Тя привлича със специалностите в областта на телекомуникациите, където има възможност и за стаж в областта", посочи тя.

Специалистите съветват бъдещите магистри да изберат спциалност, която ще надгради наученото при бакалавърската степен. В рамките на изложението тази година се лансираха и няколко стипендии, които три университета ще дават безвъзмездно за наши студенти. "Брадфорд" например намалява таксата на учащите при диплома 5,50 с 3000 британски лири. А тези които имат 5,00 ще получат 1000 британски лири. Университет номер 1 в областта на туризма "Съндърланд" също отпуска три пълни стипендии. Неслучайно един от спечелилите миналата година беше от Бургас, предстои сега да замине. Специално за града един от желаните е университетът "Щенден", които предлага обучение в сферата на туризма и студентите могат да заминат за един семестър в клонове в Дубай, Южна Корея и Австралия, където да натрупат реален стаж.

Освен консултациите по професионалната ориентация на изложението, младежите могат да получат и помощ как да напишат мотивационното си писмо. Най-важното е да избягат от шаблона и готовите бланки, а да заложат на индивидуалността, съветват специалистите. 
По данни на организаторите на “Световно образование” над 100 ученици от Бургас и региона заминават годишно за Великобритания, а повече от 50 за Дания и Холяндия. Най-голям е броят на децата, които са възпиници на Природо-математическата гимназия и езиковите гимназии.