Бургас сред най-предпочитаните градове за живеене

Мисия Бургас

09-10-2013, 17:16

Снимка:

община Бургас

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Божидар Димитров и Тончо Токмакчиев подкрепиха Николов за кмет на годината

Жителите на морския град са много по-доволни от спортните си съоръжения, културните си обекти, инфраструктурата, чистотата, сигурността и работата на администрацията

Бургас е сред предпочитаните градове за живеене. Бургазлии са доволни от спортните си съоръжения, културните си обекти, инфраструктурата, чистотата, сигурността и работата на администрацията.

Това показва новото изследване на "Евробарометър" за качеството на живот в европейските градове (вижте цялото изследване тук, а тук е базата данни с всички въпроси). То е поръчано от Европейската комисия, за да послужи като основа за бъдещата насочена политика на развитие в градовете и бе публикувано вчера. Интервюирани са 500 души във всеки един от 83-те подбрани градове, което прави 41 хил. интервюта - най-голямото подобно проучване за миналата година. Интервютата са взимани в края на 2012 г., пише в. "Капитал".

Всъщност, Бургас стои добре и в европейски контекст, след като излезе на 23-то място сред тези градове по удовлетворение на жителите си. Мнението на бургазлии за града им е много над това на софиянци, които са поставили столицата на 67-мо място.

Особено фрапираща е разликата в усещането за сигурност - на въпроса "може ли да се вярва на хората в града", 69% от жителите на Бургас отговарят положително, докато в София този процент е едва 39%. Това е свързано и с усещането за безопасност в града като цяло: 68% от бургазлии се чувстват сигурни, срещу 43% от софиянци. София е шеста отзад напред в класацията по този показател и е на предпоследно място сред европейските столици, следвана само от Атина, която е последна във всички категории (за срива на гръцката столица виж карето).

Други области, където според мнението на жителите си столицата изостава сериозно, е състоянието на пътната инфраструктура и на обществените пространства. И в двете София е на дъното, сред последните десет, докато в Бургас мнението на хората е доста по-положително. Интересно е, че същото е положението и с образователната сфера, където София има доста по-развити възможности, но въпреки това се намира на дъното, а Бургас е доста по-напред. Едно от възможните обяснения е, че жителите на столицата се сравняват с други големи европейски градове, докато Бургас е доста по-малък и се сравнява с другите български градове, пред които очевидно има предимства, особено в последните години. 

Всъщност, показателен е ръстът на одобрение, който се забелязва сред бургазлии. За трите години от последното такова проучване през 2009 г., с 26% е пораснал броят на бургазлиите, които харесват спортните си съоръжения, а с 15% - културните. Цели 39% повече мислят, че градът им вече се бори с глобалното затопляне. Единственото, в което морските жители са по-недоволни от града си, са здравните услуги, където Бургас е пети отзад напред, и възможностите за работа.
Това разбира се, не са маловажни фактори - 40% от софиянци смятат, че е лесно да се намери работа в града. Погледнато така, не звучи впечатляващо, но София е 23-а сред всички градове и 11-та сред столиците по този въпрос. Какво казва това за състоянието на Европа, е друга тема. София има и други аспекти, които видимо се подобряват. За годините от 2009 г. насам, в града има 19% повече хора, които харесват градския транспорт. Дори обществените пространства са получили от 2009 г. насам одобрението на още 17% от хората и вече над половината ги харесват.

Двата града се движат близо по отношение на мръсния въздух, като огромна част от живеещите в тях имат проблем с чистотата на въздуха. Тя според тях е най-важният проблем, с който да се занимават градските власти, веднага след здравните услуги и преди безработицата.
Интересно е, че макар да са ниско в общата класация по този критерий, двата български града съдържат над 50% домакинства, които твърдят че са донякъде или напълно удовлетворени финансово (към края на 2012 г.) и над 60% хора, които са доволни от настоящата ситуация с работата си.
Също така и в двата града са спаднали доста онези, които смятат за голям проблем състоянието на пътищата. Но най-изненадващи са отговорите на въпросите за климатичните промени и чужденците. София и Бургас са сред градовете, чиито жители бележат най-голям ръст в положителното мнение на въпроса дали градът им се бори с климатичните промени. Какво толкова се е случило през последните години, за да предизвика подобен оптимизъм, е трудно да се каже.
За сметка на това, изключително впечатляващо е мнението на хората за чужденците в градовете им. И София, и Бургас смятат, че присъствието на чужденци е добро за града, като в Бургас този процент е един от най-високите в Европа - 88% (срещу 74% за София). Само 49% от софиянци обаче мислят, че чужденците се интегрират в града, докато така мислят 65% от бургазлии (17% ръст от 2009 г.)
И въпреки мнението за огромните разлики, на въпроса дали са доволни в крайна сметка от мястото, на което живеят, 91% от софиянци и 92% от бургазлии казват, че са.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"