Пиратски партита посрещат туристите на Света Анастасия напролет

За любителите на спорта, ще се предлага гмуркане, курсове по йога, различни състезания по плуване и ветроходство

Сватби, кръщенета и тематични вечери - "пиратска" или "монашеска" ще се организират на напълно реставрирания остров Света Анастасия. Единственият в България обитаем остров ще посрещне своите гости още идната пролет, съобщиха от местната администрация.

СНИМКИ ВИЖ ТУК

За любителите на спорта, ще се предлага гмуркане, курсове по йога, различни състезания по плуване и ветроходство. Изцяло обновени и възстановени в автентичния си вид са сградите на острова.

Музей, разказващ историята на Света Анастасия, църква с възстановени стенописи, датиращи от 14 век, къща за гости с неповторима гледка към Бургаския залив и възможност за пренощуване в истинска монашеска килия, ресторант с традиционна за региона кухня, лекарна, предлагаща целебни отвари от билки, отглеждани на място - това очаква посетителите на острова.

Реконструирани, но без промяна в оригиналния им вид са и откритите пространства. Сградите са решени основно в дърво – както отвън, така и отвътре. Използван е изцяло дъбов материал, чиито технически характеристики са изключително добри и устойчиви на атмосферните условия, типични за мястото. Запазени са старинни каменни зидове, като по някои от камъните се четат древни надписи. Възстановена е една от старинните порти на острова. Съществуващите стенописи в църквата са художествено реставрирани.

В непосредствена близост до църковната сграда е открит и реставриран стар кладенец. В стаите за гости, някои от които са били монашески килии, обзавеждането е изключително семпло, като навсякъде е умишлено търсен ефектът за връщане назад в миналото. Навсякъде са подменени сградните инсталации, дограмата, изградени наново и интегрирани в една от сградите са трафопостът и хидрофорът на острова. Облагородени са и външните пространства – възстановени са алеите, монтирани са нови пейки, градинско осветление, кошчета за боклук.

Новост са изградените площадки за наблюдение, откриващи неповторими гледки непосредствено над скалите. Възстановен е и пристанът, като той е съобразен с характеристиките на кораба, който ще извозва туристите. Навсякъде е осигурена достъпна среда, така че островът ще може без проблем да се посещава и от хора с увреждания. Характерната растителност е запазена и предстои да бъде обогатена с нова, но отново такава, типична за мястото.

Само след няколко месеца ще бъде показана модерна музейна експозиция, която ще съчетава експонати и артефакти с най-съвременни дигитални технологии, които буквално ще съживят миналото на острова. В ресторанта ще се предлагат традиционни морски и манастирски гозби, като основно място в менюто ще заемат ястията с миди, тъй като районът около острова е най-голямата естествена мидена плантация в региона. Ще се предлага и сладко от зелени смокини, за направата на което ще се използват смокини, отглеждани на място.