Нелегалните имигранти остават под карантина

Предстои им да бъдат транспортирани до бежанския център в Елхово

26-мата имигранти от Афганистан са в добро здравословно състояние. Както знаете те бяха открити от Гранична полиция на малка лодка край нос Калиакра и по-късно свалени на пристанището в Балчик. В момента цялата група е настанена в специални помещения на Гранична полиция-Балчик. Там те ще останат под карантина 24 часа, след което ще бъдат транспортирани до най-близкия бежански център в Елхово, съобщава БНТ.

Според лекарите бежанците не са били гладни и обезводнени, а само уморени от тридневното плаване в Черно море. Никой от тях не се нуждае от специализирано лечение в болница. Децата, на възраст от 2 до 12 години, също са добре.

"Те са в добро общо състояние, нямат хронични заболявания, нямат остри инфекциозни заболявания, нямат видими травматични увреждания", уточни д-р Иво Войчев-управител на МБАЛ - Балчик.
Имигрантите от Афганистан са поставени под карантина за 24 часа.
"Това означава, че ще бъдат изолирани без достъп на външни хора до тях, за да може, ако има скрити заболявания, да бъдат проявени", обясни д-р Иво Войчев-управител на МБАЛ - Балчик.

Днес имигрантите ще бъдат посетени от служители на Здравната инспекция в Добрич, за да се установи дали са носители на заразни болести. При тях вече има и трима преводачи. Хората са без документи.

По непотвърдена информация всеки всеки от тях е платил на трафикантите по 5 хиляди евро, за да стигне до крайната цел. На имигрантите е осигурено всичко необходимо.

"Имат храна, имат завивки, помещенията, в които са настанени, са затоплени, осигурена е храна", посочи Николай Ангелов - кмет на Община Балчик.

Жителите на Балчик посрещнаха с известна тревога появата на бежанци през морската ни граница.

След изтичане на карантинния период, имигрантите ще бъдат транспортирани до най-близкия бежанския център в Елхово. Двамата мъже от екипажа - турски граждани, са задържани за 24 часа. Те ще отговарят за нелегален трафик на хора.