Ниският ценз пречи на младежи от институциите да намерят работа

Животът

11-10-2013, 08:55

Снимка:

www.karieri.bg

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

23 деца настанени в Центровете от семеен тип в Бургас

Намират се обаче работодатели, които им подават ръка

Пълнолетните младежи, излезли от защитеното жилище в риск в Бургас, намират по-трудно работа в сравнение с връстници им, каза за радио "Фокус" Мая Казанджиева, директор на Дирекция “Здравеопазване, социални дейности, превенции и спорт” в община Бургас.

Като причина тя посочи ниския ценз на образование, което ги прави по-малко конкурентноспособни . Казанджиева добави, че младежите и девойките имат сключени различни договори. Някои придобиват опит чрез стажуване, други са включени в различни обучения, а трети - в програми за заетост, които община Бургас осъществява. Директорът уточни, че през летния период е по-лесно да намерят работа.

„ Традиционно има работодатели, които подават ръка на младежите и девойките, които са напуснали социалните институции. Процесът е взаимен. Трябва и самите младежи да отстояват на самите предизвикателства. Често се среща да бъдат провокирани от граждани или работници в съответната фирма или предприятие. Ние ги учим да бъдат устойчиви, да поддържат трудовата дисциплина, да ходят навреме на работа, да изпълняват в срок поставените задачи. Учим ги да не се отчайват бързо. Те са видели много неблагополучие в живота им. Склонни са да реагират много емоционално и прибързано, без да оценят факта, че ако загубят работата, после много трудно ще могат да бъдат назначени отново”, каза още Казанджиева. Капацитетът на защитеното жилище в риск в Бургас е 10 души.