Пчеларите в Бургас няма да излизат на протест

Животът

11-10-2013, 12:35

Снимка:

bg.time.mk

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учат фермери от Царево как да развъждат пчели майки

Проблемът в сектора е много сериозен, смъртността на пчелите вече е рекордна за България

Няма да протестираме, защото протестът се организира от осмата поред, пишеща се за национална асоциация, коментира Ботьо Ботев, председател на областния пчеларски съюз в Бургас.
 
Проблемът в сектора е много сериозен, но той не може да бъде решен в София. Смъртността на пчелите вече е рекордна за България, каза Ботев и обясни, че големите производители на мед в региона са извадили през тази година по 50 тенекии с мед, вместо 250.  Причината, според него, са препаратите, с които се пръскат земеделските земи.

Субсидии няма да ни оправят, докато не се забранят пестицидите, които убиват пчелите, смята Ботьо Ботев. Според него финансовата помощ ще е само инжекция с временно действие. Необходимо е да се намесят специалистите по растителна защита.

От сдружението "Странджански манов мед" се готвят за национален протест на 16 октомври, поясни неговият председател Манол Тодоров. Те ще се съберат на площада в Царево, за да изразят за пореден път проблемите си, свързани основно със смъртността на пчелите и "държавния и европейски геноцид върху пчеларите".  Тодоров подчерта, че протестът им няма да се политизира. 

"И в миналия програмен период на Европейската комисия нямаше заложени пари за пчеларите, няма и в следващия", каза Манол Тодоров. Така пчеларите не могат да кандидатстват за директна субсидия, нито да се регистрират като малки земеделски стопанства, а националната програма е орязана и едва 1000-1500 пчелари ще могат да се възползват от нея. Тодоров подчерта, че се увеличават парите за животновъди, зърнопроизводители, тютюнопроизводители, но не и за пчеларите. 

"След тази рекордна смъртност от предната зима, сега нямаме пари за да зазимим кошерите, да третираме с лекарства пчелите и ще умрат още повече", коментира Тодоров. След протестите в общините на 16 октомври, пчеларите ще се съберат пред Министерството на земеделието и храните/dir.bg