Ваксинация на стадата искат в Стоилово

Животът

11-10-2013, 12:05

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Само по 70 лв. обезщетение за избитите кози в Странджа

Днес в Малко Търново ще се проведе извънредна сесия

Въпреки принципната позиция на ЕО за неваксинация, предварителната ваксинация на домашните животни от по-често срещаните заразни болести е единствения възможен изход.

Около това мнение се обединиха жителите на странджанското село Стоилово, които днес трябва да получат обезщетенията за избитите си през септември стада.

В края на миналия месец заради констатирано огнище на болестта шарка  по овцете в селото с цел ограничаване на разпространението на болестта бяха избити всички заразени и контактни кози и овце. 

Община Малко Търново е разположена на границата с Турция, поради което съществува реална възможност от повторно развитие на подобни сценарии, които ще доведат до ситуация, в която развитието на животновъдството в Странджа ще бъде невъзможно. Затова стопаните искат ваксинация на животните си.

Кметът на общината е входирал докладна записка, съдържаща предложение за приемане на Декларация  срещу избиването на домашни животни, следствие на  обявените огнища на болестта шап и болестта шарка на  територията на община Малко Търново.

Днес в Малко Търново ще се проведе извънредна сесия на Общиснкия съвет от 13,30 часа.