СОС търси решение за прииждащата бежанска вълна

Домовете са пълни, нови няма да се отварят

3 часа Столичния общински съвет обсъжда ситуацията с бежанската криза в столицата.

На заседанието бяха изслушани заместник вътрешният министър, директорът на Държавната агенция за бежанците, районните кметове и кметът на София. Не стана ясно обаче ще има ли или няма да има нови бежански лагери.

Чужденците, потърсили закрила в България, са минимум 5805. 66% от техния брой са в София. Около 1084 лева месечно струва издръжката на бежанец, а парите вече привършват. Заместник-министър Маринов заяви, че 90% от капацитета на центровете за настаняване на бежанци в София вече е запълнен, а следващите, които ще бъдат открити, са в Момчилград и в Харманли.

Според кметът Йорданка Фандъкова столицата няма повече сили да се справи с кризата. „Капацитетът в града е запълнен и трябва да се мисли по-нататък за други решения в страната. Почти месец, откакто имаме три центъра за настаняване на бежанци, мен продължават да ме притесняват някои неща. Все още смятам, че полицейските патрули около центровете не са достатъчни. Второ, дали подлежат на контрол и как се регистрират кандидатите за бежанци, които се настаняват на самостоятелни адреси", коментира Фандъкова.

Над 2000 са бежанците, които са регистрирани на външни адреси, а не в домовете за настаняване. За тях обаче решение тепърва ще се търси.