Фандъкова се чуди какво да прави с бежанците зимата

Капацитетът на домовете в столицата няма да може да поеме прииждащите хора

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира пред БНТ ситуацията със сирийските бежанци в България.

С решение на правителството бяха отворени още два центъра за бежанци, тъй като наличните не могат да поемат прииждащата вълна от хора.

Фандъкова заяви, че в момента всички домове за бежанци са със запълнен капацитет, поради което не бива да се приемат повече хора. Тя допълни, че има опасение, че след като получат статут, бежанците ще потърсят работа, квартири, но е възможно някои да не се справят и тогава трябва общината да има готовност през зимата за повече центрове за настаняване и повече социални кухни. Според кмета на София трябва да се мисли за това предварително и да бъдат взети конкретни мерки по проблема.

"Аз изпратих специално писмо и ще поискам среща със социалния министър. Нямам още отговор, но ще поискам среща, за да обсъдим този въпрос - аз го поставих пред министър-председателя на среща. Към София натискът е твърде голям, не само от хората, които са настанени тук. Очаквам през зимата да има и по-голям натиск от цялата страна, това се случва всяка година. В момента има повишено полицейско присъствие около центровете. За мен важната задача е сигурността и спокойствието на гражданите в районите", каза още Йорданка Фандъкова.