Половината бургаски абитуриенти от елитните гимназии стягат куфарите за чужбина

Животът

12-10-2013, 15:45

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Комбинация маркетинг и психология сред най-желаните специалности в чужбина

В масовата си част предпочитаната специалност е медицина, много се търсят и международни икономически отношения

Над половината от завършващите водещите математически и езикови гимназии в страната заминават да учат в чужбина. Перфектните познания по езика, които младежите получават, се оказват мощен трамплин към университетите в Европа и САЩ. Или поне добра основа за изпити като TOEFL и SAT, които осигуряват вход във висшите училища в чужбина. Вратата към висше на Запад е широко отворена и за зрелостниците от Бургас, пише в. "Преса".

"Сериозното сито не е препятствие за нашите възпитаници. Това се дължи на подготовката им в училище. Представителите на чужди университети, които идват тук, остават впечатлени от нивото на обучение и познанията на учениците ни", казва директорът на Немската езикова гимназия "Гьоте" Надежда Радева.

В края на миналата учебна година поне половината от възпитаниците на елитното училище са избрали чужбина, за да продължат обучението си.  Става въпрос за около 40 деца, които вече са първокурсници във висши учебни заведения в Германия. Там те влизат директно без приемен изпит, само на базата на отличните резултати в дипломата.

В масовата си част предпочитаната специалност е медицина, много се търсят и международни икономически отношения. Има ученици, които са приети да изучават дизайн в Италия и Белгия. "Ясно е, че децата са талантливи и подготвени, въпросът обаче опира и до финансовите възможности", казват преподавателите.

Възпитаниците на друга езикова гимназия в Бургас -"Васил Левски" (бившата Руска гимназия), пък се насочват към университети във Великобритания, където българските ученици с отлични резултати могат да получат и стипендии. Конкуренцията е голяма, тъй като в нея се включват и деца от Германия, Австрия и много азиатски държави, които са доста напред в подготовката си по математика и това им дава ценно предимство. Предпочитани са специалности в областта на туризма, а има и единични случаи на прием за авиоинженерство.