ЕТО как да укрепим организма за зимата

Животът

13-10-2013, 09:11

Снимка:

Shutterstock.com

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Диетата със сок лекува организма

Най-достъпните, а и важни методи за подсилване на имунната система са свързани с начина на живот

През настъпващия есенно-зимен сезон се повишава рискът от простудни и вирусни заболявания.

Повече от 200 вида са вирусите (най-агресивни са т.нар. риновируси), които причиняват грип. Те проникват в организма през носа, устата, очите и водят до кашлица, зачервено гърло, главоболие, а често пъти и болки в цялото тяло.

За да се предпазим от тежко протичащи вирусни или бактериални инфекции на дихателната система, е необходимо да засилим съпротивителните сили на организма. Това важи за всички, но особено за по-уязвимите групи - малките деца и възрастните хора. Установено е, че имунитетът достига своята върхова точка към 15-годишна възраст. След това постепенно започва да спада, а рязко се понижава след 50 години.

Специалистите съветват профилактиката на простудни и вирусни заболявания да започне през октомври. У нас най-широко приложение намират полибактериалните имуностимулатори, съставени от обработени по различен начин микроорганизми.

Те ефективно предпазват от различните вирусни инфекции на дихателната система и особено от развиващите се поствирусни бактериални респираторни инфекции - ринити, фарингити, бронхити, бронхопневмонии, пневмонии. 

Типично полибактериално средство с добър имуностимулиращ ефект е препаратът респивакс, който е подходящ за деца и възрастни. За провеждане на профилактичен курс сутрин на гладно се приема по една таблетка в продължение на 20 дни, след което 10 дни се почива. Това се прави в три последователни месеца.

Привържениците на хомеопатията могат да се предпазят с осцилококцинум и инфлуенцинум 15СН, като ги приемат през целия есенно-зимен период. Схемата е следната: всяка седмица по една доза осцилококцинум.

В първите три седмици се вземат по 10 гранули инфлуенцинум, след което приемът става веднъж месечно. 
Най-достъпните, а и важни методи за подсилване на имунната система са свързани с начина на живот. Д-р Милен Христов обръща внимание на следните фактори:

Балансирано хранене. Това означава редовно да ядете продукти от растителен произход, съдържащи витамин С - лимони, портокали, нар, киви, черна боровинка, касис, чушки, шипка. Консумирайте храни, богати на витамин D (мляко, яйца, риба). Ако не можете да си набавите необходимото количество от този витамин, консултирате се с лекар за допълнителния му прием чрез препарата вигантол. Нека в менюто ви присъства киселото мляко.

То възстановява т. нар. CD4 Т-клетки - вид лимфоцити (бели кръвни клетки), които представляват важна част от имунната система. Приемайте храни със съдържание на фитонциди (чесън, лук, евкалипт) - те са натурални антисептици, които убиват вредните микроорганизми. Много полезни са и пчелните продукти (мед, прополис, млечице).

Закаляване. Студеният душ е форма на стрес, на който организмът реагира с изработването на голям брой антитела. Те действат до 48 часа. Когато вземате душ, постепенно понижавайте температурата на водата до 20-15 градуса. Така ще подобрите кръвообращението и ще засилите съпротивителните сили на организма. Ако обаче имате сърдечносъдови проблеми, задължително се консултирайте с лекуващия си лекар, преди да прилагате този вид закаляване. 

Хигиена. Честото миене на ръцете със сапун значително възпрепятства разпространението на вируси и бактерии. Редовно проветрявайте на помещенията, в които живеете и работите. По възможност използвайте устройства за насищане на въздуха в стаите с отрицателни йони. Положителните емоции и здравият сън водят до отделяне на ендорфини, които имат имуностимулиращо действие.

Източник: Всичко за семейството (24chasa.bg)