Остров Света Анастасия стилен като средновековно италианско градче

Това е единственото облагородено място в открито море, на което може да пренощуват туристи

България може да си няма мексиканския Юкатан, но има остров Света Анастасия, който е на път да се окаже нашенският Остров на изкушенията.

Парчето суша на площ от 8,5 дка, разположено на 6,5 км югоизточно от Бургас, е превърнато в единственото облагородено място в открито море, на което може да пренощуват туристи и да си прекарат прекрасно. От следващото лято.

След броени дни островът ще бъде поставен под охрана, за да не го окрадат вандали през зимата, пише "24 часа".

От най-близката суша на нефтопристанище Росенец с моторна лодка до него се стига за 7-8 минути. Това лято с европейски средства по проект за превръщането му в атракция община Бургас ремонтира всичките сгради на острова, като ги превърна в хотел, ресторант, кафене и лекарна, наливайки 3 млн. лв. в новия облик на бившия остров Болшевик.

Хотелската част е съсредоточена в манастира. За направата на мебелировката в някогашните монашески килии е използван изключително качествен светъл дъб. Някъде за по-голям ефект са оставени автентичните стари подпорни греди отпреди ремонта. Стаите са разположени под залите на бъдещия музей.

Към ремонтираните килии са обособени чисто нови бани. Преходът между шестте сгради на острова става по добре подредени пътеки от цели каменни плочи. Между тях са оформени прясно прекопани градинки с райграс и средиземноморски храсти, а край реновираните фасади с нова дървена облицовка са надвиснали кичести смокини, каквито се срещат само в този район.

Общинарите предвиждат да засадят и маслини, но за палми не искат и да чуят. “В никакъв случай няма да правим изкуствена екзотика с нетипични за района растения”, казва Антония Новакова, координатор на проекта по Оперативна програма “Регионално развитие”. “Дори пейките сме ги поръчали семпли, без никакви орнаменти, за да се придържаме към аскетиката”, обяснява тя. 

Осветлението също няма да е натрапващо, а ще пропуска светлина от обикновени, но качествени лампи сфери. Всичко изглежда толкова екологично и стилно, че имаш чувството, че си попаднал в малко средновековно италианско градче. А само на 20 минути път с корабче е 300-хилядният шумен Бургас, откъдето от моста хиляди туристи ще бъдат извозвани с катамаран. 

На острова е изграден и нов пристан, където хидропланът да хвърля котва. Той се намира до малък чакълест плаж. Навремето бургазлии специално ходеха там със старото корабче да пекат миди на тенекия.

“Целта ни е да превърнем острова във визитната картичка на Бургас, като съхраним традициите и ги съчетаем със съвремието по ненатрапващ се начин. Убеден съм, че Света Анастасия ще се превърне догодина в най-голямата атракция по цялото
Черноморие”, казва кметът Димитър Николов. Самият той често отскачаше до острова по време на ремонтните работи, за да координира действията с военните от база “Атия”, които с кораби доставяха едрогабаритната техника и строителни материали.

Сега островът може да изглежда приятно място за почивка, но навремето там са били заточавани политически затворници. Първи суровите условия на живот в затворническите килии са изпитали 123-ма комунисти и земеделци, заточени от правителството на Александър Цанков след деветоюнския преврат през 1923 г. Две години по-късно след атентата в църквата “Света Неделя” парчето земя в морето до Бургас окончателно е превърнато в затвор. 

Днес от него няма и помен - всичко изглежда като един прясно ремонтиран етнографски комплекс, само че пренесен в морето. Дори дъждовната вода от покривите ще се изтича по керемидени улуци в кладенец. От общината са помислили и за отпадните води, които няма да се изливат в морето, а в локална пречиствателна станция, изнесена по-далече от сградите. 

В ресторанта с многозначителното име “100 години назад” под манастира ще се предлагат само рибни специалитети по рецепти на стари бургазлии. Той също е облицован с дърво и камък като останалите сгради.

Регионалният исторически музей вече е предоставил някои изпитани рецепти отпреди век. Калкан чорба и скумрия по гръцки задължително ще са включени в менюто. В тайна обаче се пазят 3-4 по-засукани ястия, в които са посветени малцина морски вълци. На острова са решили дори подправките за рибена чорба да са пресни и затова ще си ги отглеждат сами. 

В лекарната на 10 метра от ресторанта туристите пък ще могат да опитат 
чайове и отвари от билки, които се срещат само в Странджа. Заведението ще предлага и специални ликьори, които се правят единствено в този край, миксове от диви плодове и мед по манастирска рецепта.

Посетителите на острова ще могат да разгледат църквата, реставрирана от екипа на специалиста Стоян Забунов. Стенописите са от XII-XIV в., а олтарът - от 1806 г. На места се е наложило да бъде слепван парче по парче, тъй като на два пъти островът е бил плячкосван и опожаряван. 

При реставрацията на божията обител Забунов е използвал много внимателно компреси и химикали, за да свали плесенясалия слой бои и соли, който се е натрупал във времето и е скривал оригиналните стенописи на площ от 27 кв. м. 

“Голяма част от тях обаче са безвъзвратно разрушени, тъй като дълги години църквата е била заключена и тежките атмосферни условия в открито море са си казали думата. Затова за нея трябва постоянна грижа”, убеден е Забунов, който е правил първата реставрация преди 28 г.

През лятото ще има и открита сцена за представления и по-камерни концерти, които да събират около нея посетителите в прохладните вечери. Дори през юли и август жегите на Света Анастасия не се усещат, защото температурите са с 5 градуса по-ниски от сушата, а вечер се спи с одеяло.

Ако сега Летисия Каста се върне на Света Анастасия, няма да го познае, коментират посветени в снимките на френския топмодел отпреди 2 години във филма “Островът” на Камен Калев.