Несебър взе улиците на "Слънчев бряг" АД

Компанията ще обжалва пред съд от по-горна инстанция

Улиците и тротоарите на курорта Слънчев бряг минават в собственост на община Несебър. Това реши Несебърският районен съд по безпрецедентно дело, което беше заведено преди година. Сагата на кого принадлежи инфраструктурната мрежа в курорта и кой има право да я поддържа се точи повече от 10 години, пише "Стандарт".

Хотелиерите се обявиха против стопанисването на инфраструктурата от "Слънчев бряг" АД, тъй като така им се налага да плащат два пъти. Първо плащат на дружеството инфраструктурни такси за ремонти и поддръжка на уличната мрежа. А в същото време плащат данъци в общинската хазна на Несебър. Дружеството "Слънчев бряг" АД обаче е борсова компания, като цената на акциите й зависи именно от притежаваното имущество и събираните такси.

Опитите между общинари, хотелиери и "Слънчев бряг" АД да се разберат без съд на няколко пъти пропадаха. От акционерното дружество, в което освен държавата дялове имат и много частни собственици, настояваха община Несебър да им плати обезщетение, ако иска да придобие собствеността върху алейната и пътната мрежа. В крайна сметка проблемът стигна до съда, след като община Несебър заведе граждански иск и поиска да й бъде призната собственост върху мрежите, алеите и тротоарите в курорта.

Битката на първа инстанция приключи с тотален крах за "Слънчев бряг" АД, но дружеството обжалва пред окръжния съд в Бургас и продължава да настоява, че е собственик на инфраструктурата. Делото се очаква да бъде насрочено всеки момент. По всяка вероятност обаче, какъвто и да е резултатът от него, страните ще обжалват и на последната трета инстанция.