Традиционни рецепти за Петковден

На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен "Света Петка", се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастния вдига хляба високо и благославя с него всички.
На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: овнешки гювеч, курбан чорба, сармички с лозови листа, баница с праз или друго ястие със зеленчука, обредни хлябове.


Обредна пита за Петковден

Продукти: 1 кг брашно, 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 2 с.л захар, 2 с.л олио, 1 с.л сол, мая, колкото орех (20 г).

Маята разтваряме в прясното мляко и се оставя малко да се „надигне”. В съд слагаме малко от брашното, към него добавяме маята, захарта, олиото, бъркаме до получаване на каша. Оставяме да втаса на топло за около 20 минути. Прибавяме разбитите яйца и месим с останалата част от брашното. Когато го омесим, удряме тестото 100 пъти в масата. 
Намазняваме и набрашняваме тавичка, в нея слагаме тестото оформено като пита. Намазваме с разбит жълтък и оставяме да втаса за около 30 минути.
Печем за около 40 минути на умерена фурна 180-200 градуса. 
След като се изпече, намазваме с краве масло и оставяме да изстине.


Родопска яхния с овнешко

Продукти: 500 г овнешко, 1 глава лук, 1/4 ч.ч. ориз, 500 гр домати, 1 кг картофи, 2 люти чушлета, 100 мл олио, магданоз, черен пипер, дафинов лист, брашно, сол

Овнешкото месо накълцваме на ситно - или смиламе. Смесва ме го с измития ориз, ситно нарязания лук, черния пипер, наситнения магданоз, солта. Слагаме картофите да се варят - можете да ги нарежете на кубчета за по- бързо.
Доматите настъргваме и запържваме в загрятата мазнина. Оформяме кюфтета, оваляме в брашно и ги пускаме в соса да врат. Добавяме лютите чушлета, дафиновият лист, черен пипер, сол. Варим до готовност.
Смачквам картофите на пюре и постеляме с него върху чиния. Отгоре слагаме 2 кюфтета, заливаме със соса и поръсваме с магданоз.


Задушено шкембе в пръстени гювечета

Продукти: 1 кг телешко шкембе, 100 гр краве масло, 150 мл бяло вино , черен и червен пипер, дафинов лист, 2-3 скилидки чесън, сол

Добре почистеното и измито шкембе се нарязва на кубчета и се сварява. Подрежда се в пръстените гювечета /може и в по голямо гърне/. Редуваме малко шкембе, масло, чесън, шкембе. Добавяме подправките, заливаме с виното и печем на умерена фурна.

Празът е типичен зеленчук за края на есента, за това в българската кухня за Петковден той присъства често:


Баница с праз и гъби

Продукти: 500 гр кори за баница, 5 стръка дребен праз, 200 г гъби, 200 г сирене, 4 яйца, магданоз, олио, масло, черен пипер, сол

В олиото задушаваме праза, заедно с наситнените гъби - оставяме да изстинат. 
Сиренето натрошаваме на ситно и разбъркваме с 2 яйца. Добавяме в изстиналия праз, като добавяме черен пипер, магданоз нарязан на ситно и сол на вкус.
Намазваме тавата с масло и нареждаме три кори, част от плънката. Редуваме като завършваме с 2-3 кори. Разбиваме останалите яйца и заливаме с тях баницата. Печем до готовност на умерена фурна

Обредните хлябове, са присъствали на всеки празник и обичай. Той се отличава от обикновения хляб по украсата и формата. Върху него се изобразява с тесто различни символи - кръст, житни класове, слънце, грозде, животни.