Делото за взривовете край Петолъчката стартира днес

Съдебните заседания са насрочени в продължение на три седмици

В Ямболския районен съд започва делото за взривовете край Петолъчката, които на 5 юни 2012 г. предизвикаха смъртта на трима работници. Съдебните заседания са насрочени в продължение на три седмици, защото по делото има над 200 свидетели, съобщава БНТ.

Обвиняеми за трагичния инцидент са управителят на фирмата Делислав Делев и началникът на производството в базата Иван Пеев, който е отговарял още за охраната и безопасността. Според обвинението двамата не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с боеприпаси, като са допуснали те да бъдат разфасовани от работниците, а по договор е трябвало да се унищожават чрез взривяване.

В самия склад се е съхранявало няколко пъти по-голямо количество взривно вещество от допустимото, заради което взривът се е прехвърлил в съседните складови помещения и е нанесъл щети върху складирани боеприпаси на друга фирма за над 62 млн. лева.

Заради големият брой на свидетелите те се призовават в отделни дни. Само за днес по делото са призовани 139 души от най-пострадалото от взривовете село Лозенец, но една голяма част от тях са възрастни и няма да могат да се придвижат до съдебната зала.