Възстановяват 6 от складовете за боеприпаси край Петолъчката

Миналата година взрив във същата база уби трима работници, а десетки бяха ранените

Жителите на Стралджа и село Лозенец са против възстановяването на складове за съхранение на боеприпаси и взривни материали, в близост до пътен възел "Петолъчката". Миналата година взрив във същата база уби трима работници, а десетки бяха ранените.

Повод за безпокойството на местните жители е постъпилото в община Стралджа заявление за одобряване на инвестиционен проект за поетапно възстановяване на 6 складови помещения за съхранение на боеприпаси и взривни материали, предаде БНР.

След разигралата се трагедия в началото на юни миналата година, жителите на Лозенец и Стралджа са изключително чувствителни на тази тема. Още повече, че в базата продължава контролираното взривяване но събраните след експлозията деформирани боеприпаси.

Кметът на общината Митко Андонов в писмо до екоминистъра и министъра на вътрешните работи настоява за обстойни анализи на състоянието на всички компоненти на околната среда в района на Лозенец. Инициативен комитет от селото също се противопоставя на каквито и да било намерения за възстановяване на складовете от страх, че ще се повтори взрива отпреди година. В близост до базата се намират освен пътен възел "Петолъчката" и газопровод и компресорна станция, което е допълнителен рисков фактор.

Очаква се искането за възстановяването на базата да е една от точките на заседанието на общинския съвет през следващата седмица.