Паяците и скобите за коли - незаконни?

Според бивш общински съветник от БСП Центъра за градска мобилност няма право да вдига колите

Незаконни ли са "паяците" и "скобите" на Центъра за градска мобилност в столицата?

Областният управител на София-град и бивш общински съветник Росен Малинов (БСП) заяви, че ЦГМ е търговско дружество, а не е административен орган, за да извършва контрол и санкции по паркирането. Административен орган по смисъла на закона бил част от системата на изпълнителната власт, от която явно ЦГМ не е част. Принудителното преместване било делегирано неправомерно на ЦГМ със заповед на кмета. По закон, общинските търговски дружества обаче можело да извършват само стопанска дейност.

Малинов върна на съвета и решението за изграждане на автоматични прегради на ул. "Московска" при посолството на Великобритания. По план те трябва да стоят вдигнати от 8 до 19 часа в работни дни. Според него обаче е неправомерно да се поставят преграждения на обществени улици и около жилищни сгради. Друго нарушение било, че няма срок за предвидените мерки. Охранителният павилион също не можело да стои в центъра повече от 7 дни. В нарушение на нормите се предоставяли на посолството и мисията на ЕС безплатно 14 паркоместа, а можело само до 6 на обект.

Според Малинов общинският съвет не се е съобразил и с друго решение на ВАС. Наскоро магистратите постановиха, че право на стикер за паркиране пред дома в центъра имат и живеещите по настоящ адрес. Сега винетка получават обаче само тези с постоянен адрес в центъра.

Шефът на транспортната комисия в съвета Радослав Тошев (ГЕРБ) защити досегашните практики. Местата в центъра били 17 000, а домакинствата 35 000, а ЦГМ вече е издало над 9000 винетки. "Ако дадем право и на хората с настоящ адрес, ще се обезсмисли "синята" зона", заяви той.