Областният иска рестарт на противошапната мрежа по границата с Турция

Павел Маринов ще настоява пред правителството за връщането на проекта

Рестарт на проекта за създаване на заграждения по границата против свободното преминаване на диви животни от Турция.

За това ще настоява областният управител Павел Маринов пред правителството, за да се ограничи разпространяването на зараза от шап и шарка сред домашните животни в община Малко Търново и последвалото масово избиване на кози и овце в с. Стоилово. Областният управител ще настоява също за по-строг контрол в сектора и по прецизно, оперативно взаимодействие между институциите. Към Областния съвет за развитие се създава работна група, която ще предложи програма и ще набележи конкретни дейности за предотвратяване на острозаразните заболявания по животните.
В пакета от мерки се предвижда да се направят искания за увеличаване размера на предвидените суми за обезщетения на собствениците на ликвидирани болни животни. Работната група ще настоява също Министерството на външните работи да настоява пред турската страна за спазване в европейската територия на Република Турция на правилата и ограниченията, важащи в Европейския съюз за ограничаване на заразните болести по селскостопанските животни.
В работната група са привлечени водещи експерти – ветеринарни специалисти като д-р Пенчо Каменов, директор на Дирекция здравеопазване и хуманно отношение към животните в Агенция по безопасност на храните, проф. д-р Бойко Ликов, директор на Център за оценка на риска в същата агенция, д-р Петър Пачев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, председателят на Асоциацията на овцевъдите в Странджа Тодор Люцканов, както и всички кметове и главните ветеринарни лекари от пограничните с Република Турция общини- Малко Търново, Средец и Царево.