Започва Курбан Байрам

Молитвите продължават 4 дни

С празнична молитва и с жертвоприношение тази сутрин мюсюлманите в България отбелязват началото на празника Курбан Байрам.
Той е един от най-големите в ислямската религия, продължава 4 дни и с него се почита паметта на мъртвите, съобщава news.bg.
Според исляма курбанът е задължение за богатите. Духовниците обаче обясняват, че всеки би трябвало да заколи курбан, стига това да не се отрази сериозно върху неговото препитание. Ако човек, след като заколи курбан, няма да има възможност да си купува основните стоки за препитание, то тогава това задължение за него отпада.
Жертвеното животно се дели на три части. С едната се готвят традиционните ястия - печено с ориз, манджа със зеле или каквото домакинята прецени. Друга част непременно се раздава на съседи и приятели. Третата остава за дома. Вечерта при възрастните родители се събират всички синове, дъщери, зетьове, снахи и внуци. Те целуват ръка на по-старите си роднини и им искат прошка за сторени грешки. Трапезата е обилна, с поне 7 вида ястия и непременно завършва с многолистната баклава с орехи и студен айран.

Курбан Байрамът бележи края на традиционното поклонение в Мека - хадж, което се отбелязва на 10-тия ден от 12-тия месец на мюсюлманския лунен календар зул-хидж.

Близо 2 милиона души от цял свят се събраха в свещения за последователите на исляма град, за да участват в ритуала. Поклонението е един от петте стълба на исляма.

Според Корана всеки вярващ е длъжен поне веднъж в живота си да участва в хаджа, ако разполага с необходимите средства.
Според саудитските власти сред поклонниците засега няма регистриран случай на зараза с коронавирус Близкоизточен респираторен синдром, отнел живота на 60 души по света, 51 от тях - в Саудитска Арабия.
Превантивно с 20% беше орязана квотата за поклонници в чужбина, а от страната с 50%, за да не се разпространява заразата.

По традиция над 100 000 войници и полицаи ще се грижат за сигурността. В Рияд са въведени допълнителни промени на трафика.