Полицаите в пенсия на 52 години

Максималната пенсия у нас - 840 лева

Не става въпрос за механични съкращения, 10% са препоръчителни, но идеята предизвика напрежение. Това заяви пред БТВ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов

Съкращенията няма да доведат до полза за бюджета, тъй като има обезщетения и отпуски и евентуалният фискален ефект ще се постигне едва през 2015 г, добави той.

Трябва да се опитаме да реформираме администрацията, защото тя не изпълнява задачите си. Необходимо е оптимизация на сферата, тъй като има дублиращи структури, припомни Адемов. Всеки един от министрите е получил препоръки. В МТСП има няколко агенции - Агенцията за социално подпомагане, Агенция по заетостта и ГИТ. Сега е необходимо да се направи един преглед и да се оптимизира работата, каза социалният министър. Предложенията на отделните ведомства ще бъдат разгледани утре на заседанието на МС. Ако изобщо се стигне до съкращения те ще започнат след 1 януари 2014 г.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) предвижда да се въведе швейцарското правило от първи юни, пише novini.bg. През последните 4 г. нямаше индексации, с изключение на първи април 2013 г. Сега ще се съобразяваме с индекса на потребителските цени и ръста на осигурителния доход. Така повишението ще бъде 3%. Гаранцията е да има приемственост в политиката, тъй като 4 години всичко беше замряло, каза Адемов.Независимо, че има дефлация ръстът на осигурителния доход е сериозен и се надявам да се стигне до повишение от 3%, каза Адемов. За първи път за пенсии са заделени 10 % от БВП, което е над 8 млрд. лв. Ако имаме по-голяма заетост, по-малък сив сектор може да разчитаме и на по-висок процент, добави социалният министър.

Ранното пенсиониране е проблем за системата, призна Адемов. ЕК казва, че трябва да се ограничи този вид пенсиониране. Основният въпрос е секторът „Сигурност“. Пенсиите са за осигурителен стаж и възраст. В МВР, ДАНС и следователи имат изискване само за стаж, но не и за възраст, каза Адемов. В Министерството на отбраната искат да отпадне въведеното правило освен стажа да се отчита и възраст. Осигурителният риск се нарича старост, която се измерва с години, припомни Адемов. В някои структури има пределна възраст за заемане на определени длъжности, каза социалният министър.

Затова МТСП предлага възрастта в МВР за пенсиониране да бъде 52 г. и 54 г. според това дали става въпрос за младши или старши състав. Той обаче се застрахова, че първо иска предложенията да бъдат обсъдени от Тристранния съвет. Крайното решение ще вземат политиците, каза Адемов.

Социалният министър потвърди, че максималната пенсия ще достигне 35% от максималния осигурителен доход, което означава 840 лв.