На Юпитер и Сатурн валят диаманти!

Те се формират от гръмотевични бури, които превръщат метана от атмосферата в карбон, който се втвърдява в парчета графит и след това в диамант

Американски изследователи смятат, че на Юпитер и Сатурн валят диаманти, съобщава DailyMail. На пръв поглед налудничавата идея обаче има съвсем научно обяснение. Диамантите се формират от гръмотевични бури, които превръщат метана от атмосферата в карбон.

Този карбон се втвърдява в парчета графит и след това в диамант. Когато диамантите падат, нарастващото налягане затопля скъпоценните камъни и ги превръщат в течен диамант.

Така на практика двата газови гиганта могат да са изпълнени с огромно количество диаманти, които някой ден могат да бъдат върнати на Земята. Средният диаметър на диамантите там е около 1 см., смятат още учените.

Цялото изследване е проведено от Мона Делитски, която е инженер в Калифорния и Кевин Бейнс - от университета в Уинсконсин. Делитски и Бейнс се опитват да проследят съдбата на сажди, идващи от двете планети. Непубликуваните констатации бяха представени на годишната среща на отдела за планетарни науки на Американското астрономическо общество в Денвър, Колорадо.

Макар да е известно от 30 години, че диамантите могат да съществуват в ядрата на Уран и Нептун, се смяташе, че планетите Юпитер и Сатурн са твърде горещи, за да има условия, подходящи за утаяване на твърди диаманти.

Източник: economic.bg