Кои са най-мръсните градове в България

Добрич е в челната петорка

Според новия доклад на Европейската агенция по околна среда в България дишаме най-мръсния въздух в целия Европейски съюз. Проучването включва измерване на вредни за здравето субстанции като тежки метали, серен диоксид, въглероден оксид, озон, прах и олово, а тенденцията сочи влошаване на качеството на въздуха, който дишаме, пише peika.bg.
 Според данните, обявени във вестник „Ню Йорк Таймс“, класацията за най-мръсен въздух в Европа се води от Перник, следван непосредствено от Пловдив. На трето място е полският град Краков, но веднага след него се нарежда Плевен.
В топ 10 влиза и още един български представител – Добрич, а всички останали населени места в челната десятка се намират в Полша.
Изследването показва още, че Париж, например, е с 13 пъти по-чист въздух от Перник, а Мадрид – цели 27 пъти (тук се взема предвид броят на дните, в които замърсяването е над одобрените от ЕС норми). Така пътуването в тези европейски градове вече ще означава не само нови преживявания, интересни музеи и вкусна храна, но и пречистване на белите дробове.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"