Банята на Сюлейман Великолепни на Аква Калиде става музей

Вторият етап от реставрацията започва съвсем скоро

Вторият етап от реконструкцията и реставрацията на банята "Сюлейман Великолепни каплъджа", част от мащабния проект "Аква Калиде", предстои да започне съвсем скоро.

Община Бургас обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи, с които се цели пълното възстановяване на банята на Сюлейман Великолепни като действащ музей, съобщи stroitelstvo.info.

Тя е единственият по рода си запазен паметник по Южното Черноморие, представящ ранноосманската архитектура от ХVІ век, и нейната консервация и реставрация ще осигури възстановяване на оригиналния архитектурен план, вътрешна украса и интериор по запазени елементи и находки.

Чрез адаптиране на богатия архив за хилядолетната лечебна история банята ще бъде превърната в туристическа атракция – интерактивен музей за представянето на древни лечебни практики с минерална вода, лечебна кал и морска луга.

Прогнозната стойност на поръчката е 325 000 лв. без ДДС, като критерият за оценка на офертите е най-ниската цена. Срокът за подаването им е до 5 ноември. Предвижда се да бъдат отворени на 6 ноември.