Събарят незаконните сгради в къмпинг "Каваци"

След повече от 13 години съдебни спорове ще бъдат премахнати нерегламентираните постройки

Багери влязоха в къмпинг "Каваци", за да съборят незаконните постройки. След повече от 13 години съдебни дела между собственици на земи и управата на къмпинга, започна принудително им разрушаване, предаде Нова телевизия.

По този начин Строителния контрол даде възможност на собствениците на терени реално да влязат във владението си. Къмпинг "Каваци" е приватизиран през 2000-дната година,когато Държавата чрез Министерството на икономиката продава апетитния терен. Така собственици на земи, върху които е изграден къмпингът не успяват да влязат във владение, въпреки че имат нотариални актове за терените.

"Всъщност те приватизираха активи и пасиви на дружеството, и стана така, че постройките попаднаха в наши терен. От тогава ние не можем да ползваме реално земите си”, казва една от собственичките Христина Гюрова.

 Пресмятат, че с наследниците им, засегнатите са над 2 000 души. Започнали дела за собственост на земята с новия собственик. Част от хората са спечелили на всички инстанции, но постройките не са премахнати.

 Затова вчера много хора с телефони в ръце снимаха работата на багера, който освобождаваше терените им от незаконни според съда постройки. Това обаче са само част от собствениците, които търсят правата си. „Да, има започнати преписки за извършваното незаконно строителство. Всяка от преписките е на различен етап. Има такива, които са в процедура на обжалване пред Върховния административен съд”, споделя Щилиян Димитров от Строителен контрол в община Созопол.

Други са в начален етап в съда. Единственият представител на фирмата-собственик на къмпинга обясни, че вчера са научили за събарянето. Все още не са изяснени подробности около акцията от страна на ДНСК.

Къмпинг „Каваци” е собственост на „Хелио Турс”, чиито председател на Борда на директорите е Николай Банев. Според него днешната акция е гавра с инвеститорите от страна на местната власт и от страна на държавата.