Пчелари от Царево излизат на протест

Протестите ще са мирни и няма да се политизират, заявяват от бранша

За днес е насрочен протестът на пчеларите, каза пред радио „Фокус”  Манол Тодоров производител на манов мед от Царево и председател на сдружебние „Странджански манов мед„. За следващата седмица се подготвя протест и в столицата.

По този начин Тодоров се надява исканията им да бъдат чути от МЗХ. Протестите ще са мирни и няма да се политизират. По думите му неуспорим е факта, че пчелите си отиват. „Преди години в България имаше 750 хил. пчелни семейства, а сега са 550 хил. пчелни семейства. Ние искаме да кажем, че е необходимо спешно финансиране в сектор пчеларство, защото единствено и само пчеларите не получават никаква субсидия.

През изминалия програмен период за пчеларите нямаше никаква субсидия и през новия не се предвижда никакво подпомагане. Отрязани сме от директно плащане на площ, в негативния смисък сме и за подпомагане на малки стопанства, правитеството договори с ЕК национални подпомагания в сектор животновъдтсво от 8 до 15% обвързано с производтсвото, но и там сме в негативния списък», каза той.

Тодоров дори прогнозира, че тази година между 150 и 200 хил. пчелни семейства ще загинат, тъй като пчеларите нямат средства да зазимят пчелните семейства и да ги третират срещу различните заболявания. По думите му пчеларите не са против, че другите земеделски производители получават евросредства, а че те не получават. Преди години пчеларите в Странджа били 120-130, а сега са около 88 човека.
Според Тодоров има целенасочени действия за ликвидиране на пчелите.