ООН: Ако не прахосвахте храна, гладуващи нямаше да има

Светът изхвърля невероятни количества храна, която е годна за ядене или я оставя да се развали безсмислено

Заради това, а и по случай Световния ден на прехраната Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие отправи сериозно упрек - ако нямаше прахосничество на храни, гладуващите по земята щяха да имат прехрана.

От организацията заявяват, че една трета от световното производство на храни се "губи или пропилява" поради немарливост или липса на адекватни средства за складирането  и разпространението й, предаде БТА.

Изхвърлят се 1,3 милиарда тона храни годишно, а с една четвърт от тях биха могли да се нахранят 842 милиона души, които все още страдат от глад, твърди експерт от организацията. "Ако нямаше такова прахосничество, то световното производство на хранителни продукти ще трябва да се увеличи само с 32 %, за да бъдат изхранени 9-те милиарда души, които ще населяват планетата през 2050 година". Заради разхищението на храна обаче ще са необходими 60 % увеличение.

Това е добре и за човечеството, и за планетата, защото увеличаването на земеделските продукти в толкова голяма степен би струвало скъпо от гледна точка на земеделски участъци, вода и енергия.

Най-прахосвани са плодовете и зеленчуците - близо половината от тях не стигат до чинията на масата. Следват ги морските дарове (35 %) и зърнените култури (близо една трета). В развитите страни пилеенето на храни идва основно от избора на хората да изхвърлят все още годни за употреба храни от санитарни или дори от естетически съображения.