Съдим се с австрийците за лунапарка? (ОБНОВЕНА)

Мисия Пловдив

17-10-2013, 12:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Австрийци ще строят лунапарка край Гребната?

Кметът: Теренът е загубен, излизаме с достойнство от сделката

Общината трябва да потърси правата си по отношение на дружество "Увеселителен парк Тракия" АД в съда.

Редно е да закрием предприятието и да си върнем терена. Това предложи червеният общински съветник Тодор Кръстев, след като местният парламент гласува представителят на община Пловдив в акционерното дружество да се противопостави на завишаването на капитала, което ще намали влиянието на местната власт в управлението и може сериозно да ощети хазната при евентуално продаване на терена край Гребната база.

Точката премина без дебати в пленарна зала. Тодор Кръстев се включи постфактум, тъй като системата не отчела заявката му за изказване.

Общината не може повече да си позволи да се съгласява безмълвно на промените в дружеството. Не знам защо то иска да завиши капитала си, което ни превръща просто е пощенска кутия на мажоритарния му собственик. Трябва ни по-активна позиция и планирам скоро да входирам такова предложение в ОбС, изтъкна социалистът.

Опитваме се да спасим, каквото можем, макар че този терен е загубен още преди 10-ина години, откогато датира сделката, коментира по-късно кметът Иван Тотев. Ще предприемем всичко възможно. Фирмата има ново ръководство и тепърва ще водим преговори с него. Искаме да излезем с максимален позитив и достойнство от тази ситуация, изтъкна градоначалникът. Той посочи, че един от възможните варианти при завишаване на капитала е да се куптя допълнително акции – така общината ще запази своя дял от 25%.

С решение на общинския съвет през 2002 година община Пловдив апортира терен от близо 140 дка земя между Братската могила и Гребния канал в смесеното дружество "Увеселителен парк Тракия" - АД. Идеята бе на парцела да се построи Пловдивленд, който трябваше да бъде завършен до 2004-а, но лунапарка така и не бе реализиран. Община Пловдив има 25 % дял в дружеството. През февруари тази година стана ясно, че австрийската компания „Хох инвест Бетерлингунгс” е закупила останалите 75% от предишния мажоритарен собственик РЕИ холдинг. Сега се появяват предложения за вдигане капитала на "Увеселителен парк Тракия" АД с 200 хиляди лв и за продажбата на двата му имота с обща площ от над 130 дка. За тази цел се свиква Общото събрание на компанията на 31 октомври. Със сегашния си дял Общината няма блокираща квота при продажба на имотите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен