Съдим се с австрийците за лунапарка? (ОБНОВЕНА)

Мисия Пловдив

17-10-2013, 12:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Австрийци ще строят лунапарка край Гребната?

Кметът: Теренът е загубен, излизаме с достойнство от сделката

Общината трябва да потърси правата си по отношение на дружество "Увеселителен парк Тракия" АД в съда.

Редно е да закрием предприятието и да си върнем терена. Това предложи червеният общински съветник Тодор Кръстев, след като местният парламент гласува представителят на община Пловдив в акционерното дружество да се противопостави на завишаването на капитала, което ще намали влиянието на местната власт в управлението и може сериозно да ощети хазната при евентуално продаване на терена край Гребната база.

Точката премина без дебати в пленарна зала. Тодор Кръстев се включи постфактум, тъй като системата не отчела заявката му за изказване.

Общината не може повече да си позволи да се съгласява безмълвно на промените в дружеството. Не знам защо то иска да завиши капитала си, което ни превръща просто е пощенска кутия на мажоритарния му собственик. Трябва ни по-активна позиция и планирам скоро да входирам такова предложение в ОбС, изтъкна социалистът.

Опитваме се да спасим, каквото можем, макар че този терен е загубен още преди 10-ина години, откогато датира сделката, коментира по-късно кметът Иван Тотев. Ще предприемем всичко възможно. Фирмата има ново ръководство и тепърва ще водим преговори с него. Искаме да излезем с максимален позитив и достойнство от тази ситуация, изтъкна градоначалникът. Той посочи, че един от възможните варианти при завишаване на капитала е да се куптя допълнително акции – така общината ще запази своя дял от 25%.

С решение на общинския съвет през 2002 година община Пловдив апортира терен от близо 140 дка земя между Братската могила и Гребния канал в смесеното дружество "Увеселителен парк Тракия" - АД. Идеята бе на парцела да се построи Пловдивленд, който трябваше да бъде завършен до 2004-а, но лунапарка така и не бе реализиран. Община Пловдив има 25 % дял в дружеството. През февруари тази година стана ясно, че австрийската компания „Хох инвест Бетерлингунгс” е закупила останалите 75% от предишния мажоритарен собственик РЕИ холдинг. Сега се появяват предложения за вдигане капитала на "Увеселителен парк Тракия" АД с 200 хиляди лв и за продажбата на двата му имота с обща площ от над 130 дка. За тази цел се свиква Общото събрание на компанията на 31 октомври. Със сегашния си дял Общината няма блокираща квота при продажба на имотите.