Внимавайте какво месо консумирате

Наскоро в няколко печатни издания се появи информация за твърде невероятен медицински случай

43-годишна жена от с. Тимарево, Шуменска област, се е заразила с говежда тения или тениаринхоза, както е медицинското наименование на това паразитно заболяване.

В публикацията се посочва, че причината е в консумирането на телешко месо от заклано животно, което не е било проверено от ветеринар. Оказа се, че подобни случаи се откриват много рядко в нашата страна, пише в. Доктор.

Въпреки това решихме да потърсим коментар от специалист за по-подробно разясняване на причините, симптомите, лечението и профилактиката на говеждата тения. Предлагаме ви интервю по темата с доц. д-р Димитър Вучев - завеждащ на секция “Паразитология и тропическа медицина” в Медицинския университет в Пловдив. Д-р Вучев се занимава с подобни случаи от 1969 г. През 1990-1992 г. е ръководител на Клиниката по паразитни и тропически болести на Медицинска академия - София, а от 1997 до 2006 г. е завеждащ на републиканския консултативен кабинет по паразитни и тропически болести към НЦЗПБ.

- Доц. Вучев, да си призная, за първи път чувам за такава диагноза - говежда тения в човешкия организъм, и на всичкото отгоре дълга 4 метра. Въобще съществува ли такава диагноза?

- Разбира се, че съществува, но тенията е само причинител на заболяване, което се нарича тениаринхоза. Терминологията може би обърква донякъде хората, защото сега е прието паразитът да се назовава тения сагината.

- В информацията, на която попаднах, се говори за 4-метров паразит. Това възможно ли е?

- Не само че е възможно, дори бих казал, че е малка тази тения, за която говорим. По принцип една говежда тения може да достигне и до 12 метра. Добре е, че колегите са успели да извадят 4 метра, но дали това е цялата дължина на паразита, е друг въпрос. Не е изключено част от тенията да е останала в червата на пациентката. Ако е така, след 2-3 месеца паразитът пак ще порасне. Неприятното е, че в България няма нужното ефективно лекарство за това паразитно заболяване.

- Вие имали ли сте такива пациенти?

- Аз най-редовно имам такива пациенти, особено от ромската общност. Да, имал съм и пациенти от Кърджали, Хасково, Смолян, Пловдив, Асеновград, Пазарджик, Пещера, Велинград и др. Но ако това успокоява вашите читатели - случаите на говежда тения в България наистина са редки. За една година в цялата страна се регистрират няколко десетки случаи - през 2011 г. пациентите с това заболяване са 26. През 60-те и 70-те години на изминалото столетие това беше много по-често заболяване. Имаше стотици случаи годишно, особено в областите от Северна и Южна България с население от турския етнос. Сега честотата е намаляла драстично, защото и месата вече се обработват по друг начин. Но такава болест съществува и тя е сериозна от гледна точка на лечението. Трябва да се подхожда много професионално, иначе рецидивира. Освен това много важен факт е, че нелекуваният опаразитен човек остава траен източник на зараза. При консумация на месо от заразено животно, което не е минало през ветеринарен контрол и без достатъчна термична обработка, се осъществява предаването на заразата в здравия човек.

- Защо лечението е трудно? Заради липса на подходящи препарати или всичко е в подхода, в метода на лечение?

- Точно това имах предвид - нужни са подходящи лекарства, както и специален подход при приложението им. Затова болестта задължително се лекува от специалист паразитолог, посветен в това лечение. Пропуските, които се правят от незапознати с процедурите хора, водят до неефективен опит за лечение, както и рецидиви на болестта. Вижте, тенията живее свободно в тънките черва и може да бъде премахната само с правилно медикаментозно лечение. Но това не е всичко, налагат се и очистителни процедури, след които специалистът проверява доколко успешно е лечението.

- Какви са симптомите? Може ли човек по някакъв признак да заподозре, че развива подобно паразитно заболяване?

- Най-типичният и характерен симптом на говеждата тения е сърбеж в ануса, след което човек открива случайно в изпражненията си или върху бельото си малки бели членчета. Те много приличат на малки парченца юфка и на всичкото отгоре са подвижни. Много бавно се движат, но ако се вгледате, ще забележите как те се свиват, движат се. Ако това се случи на по-интелигентен човек, загрижен за здравето си, той непременно ще занесе проба при специалист, за да търси причината за това състояние. Тези членчета, които наричаме проглотиди, излизат през ануса, особено нощно време, когато той е отпуснат. Ето това е първият и най-характерен, а в някои случаи и единствен симптом. Разбира се, не е изключено да се появят и други признаци - коремни болки, къркорене на червата или някакви алергични оплаквания. Но нека вашите читатели знаят, че те не са характерни специално за тази болест, много рядко се проявяват, освен това могат да бъдат объркани с други заболявания.

Сигурния симптом вече го посочих - сърбеж в ануса и малките членчета в бельото или изпражненията.

- Има ли вероятност човек да го търпи това “животинче” и да си остане там, без да причинява неприятности?

- Ако се хванем за дължината - да, може да ви е чудно, но 4-метровата тения е малка тения. Аз споменах - има паразити, които стигат до 12 метра, повече от дължината на тънките черва, толкова нараства тенията. Вижте, никой няма да седне с метър да измерва дължината на тенията, но биологичната наука описва паразита с такава големина. Те са като лентички, дори турците ги наричат “ширит”. По принцип, да, тенията стои там, в червата. Ние, хората, се храним, което значи, че подхранваме и нея, като всеки път от този паразит се късат парченца до една педя дълги. И всеки ден тя нараства с 15 см. Няма начин в рамките на един месец човек поне веднъж да не забележи, да не открие у себе си, по бельото си тези прословути членчета, за които вече говорих. Понякога са цели парченца от тялото на тенията.

- Какво ще препоръчате на нашите читатели, за да не си “отглеждат” никога говежда тения в себе си?

- Никога да не посягат към необработена термично кайма. Яденето на сурова кайма е атавистичен белег, това и до ден днешен някои роми го практикуват, но какво да се прави, въпрос на хигиена на храненето, на цивилизованост. Имайте предвид, че суровоядството причинява не само говежда тения. Човек може да си докара токсоплазмоза, трихинелоза и много други още паразитни болести. Разбира се, обработвайте много добре и месото - било то телешко или от друго животно. Не купувайте такова, което не е преминало ветеринарен контрол. Това е в общи линии. Все познати мерки, просто трябва да се спазват, да не се забравят.

Автор: Яна Бояджиева