Как да се предпазим от бременност

Всяка жена изживява психологическа криза от аборта. За избора на противозачатъчни и още...

Лична отговорност към собственото здраве на всяка жена е предпазването от нежелана бременност. Да, абортът винаги може да ви избави от бременност, която не сте планирали. Срокът на бременността до 11-12 седмица е подходящ за извършване на аборт по желание. Още повече, че сега абортите се правят с венозна упойка безболезнено. Манипулацията не е сложна, но е важен професионалния опит и квалификацията на гинеколога, който ще извърши аборта. Ако съществува едно голямо "НО” по повод на абортите, това са съществуващите рискове от усложненията, сред които са възпаления и стерилитет.

Всяка жена изживява психологическа криза от аборта.

През последните 5 години у нас извършените аборти са около 45000 годишно. Повече от 2/3 от тях са на млади жени между 15 -19 години. Задължително се прави контролен преглед при гинеколог след седмица от аборта. Дотогава не е добре да се прави секс. Не се пие аспирин. Не се посещават басейн и джакузи. 

Статистиката показва, че у нас хормоналната контрацепция (предпазване от бременност с таблетки) остава непопулярна. 

Прилагат се естествените методи:

- Прекъснато сношение (коитус интеруптус). Трябва да се знае, че 75% от сперматозоидите са в първата порция на еякулацията.

- Календарен метод, който е неприложим за жените с нередовен мензис.

- Температурен метод , при който се внимава в дните с повишена ректална температура с 0,5 С градуса по време на овулацията. Трябва да се знае, че сънотворните лекарства понижават ректалната температура, а тироидните хормони я повишават. 

Ползването на презервативи е ефективен метод за предпазване от бременност,

а също и от инфекции, предавани по полов път. Други бариерни средства са спермицидните гелове, кремове, свещички. Те се поставят 10 до 30 мин. преди половия акт, но и те създават известни неудобства, защото се образува пяна. При повторен полов акт има нужда да се използва нова доза. При омъжените жени, които не предвиждат нова бременност, са ефективни вътрематочните спирали. 

Таблетките за предпазване от бременност са с дългогодишна история.

Хапчето се използва от повече от 100 милиона жени по света. Едва 4% от жените у нас използват противозачатъчни таблетки, поради разпространеното мнение, че водят до окосмяване и напълняване. 
Най-правилно е да се започне употребата на хормонални таблетки за предпазване от бременност след консултация с гинеколог.

Разнообразието е голямо.

Има монофазни, двуфазни, трифазни, депо препарати, пластири върху кожата с 6 месечен ефект. Дори и спешен вариант -посткоитална контрацерция с 75% успех, при скъсване на презерватива, например. Създадена е нова форма на приложение - вагинален пръстен. Това не е бариерен метод.

Вместо таблетка през устата се приема хормонално противозачатъчно през вагината. 

Ефективността е в продължение на един месец само с едно поставяне. Хормоналната комбинация е близка до естествените хормони на жената. Те проникват през вагиналната лигавица. Поддържат постоянни серумни концентрации. Предотвратява страничните ефекти от абсорбцията през стомаха и по този начин се избягва натоварването на черния дроб. Естественият естроген осигурява добро самочувствие на жената. Да мисли и да се държи като жена. 

Специалистът по гинекология и ендокринология д-р Николай Генов подчертава, че противозачатъчните не само предпазват от бременност, но те имат и неконтрацептивни ползи: при синдром на поликистозните яйчници, пременструален синдром, дисменорея и др. При подобни проблеми противозачантъчните хапчета се приемат като терапия. Срещу обилен мензис, стига това да не е миома, и срещу анемията от ежемесечната кръвозагуба.

Противозачатъчни таблетки не трябва да се сменят често, поради кървене в преходния период. На жени с мигрена е противопоказана хормонална контрацепция.

 

Източник: ladyzone.bg