Човек на ДПС пое образованието в Бургас

Досегашната титулярка Виолета Илиева напусна след политически натиск

От днес образованието в Бургаска област официално е в ръцете на ДПС, след като техният кадър Георги Даутев пое работата в РИО – Бургас, пише yugoiztokinfo.com.

Вчера досегашната титулярка Виолета Илиева напусна поста след политически натиск, тъй като тя е общински съветник от ГЕРБ в Бургас. Даутев ще изпълнява нейната длъжност до обявяването на конкурс, който вероятно ще бъде спечелен от него.

Самата Илиева три години успешно ръководеше ведомството в Бургас. За този период нито едно училище на територията на цялата област не бе затворено, заплащането на учителите се увеличи и бяха реализирани огромен брой проекти с капиталови вложения.

В най-отдалечените общини като Руен и Сунгурларе училищата също бяха оставени отворени, което даде възможност на учениците да учат в градовете, в които живеят, а да не пътуват до общинския център. По този начин се запазиха и работните места на педагогическия персонал.

В Созопол основното училище се преобразува в средно общо и беше разкрита професионална паралелка.

„Бях успешна в длъжността си, защото работихме в синхрон с местната и държавната власт. С вас бяхме чудесен екип и постигнахме отлични резултати. Желанието на Министерството на образованието е да има нов началник, затова аз нямам намерение да се изправям срещу цялата държавна машина. Щом, според управляващите, идването на нов директор ще спомогне за по-благоприятно развитие на образованието в Бургас аз се съгласих и напуснах институцията”, коментира уволенението си днес Илиева.