ДПС и БСП си поделиха Пловдивска област

Вече почти 5 месеца структурите на двете партии под тепетата са в нескрит конфликт заради назначенията

Правителството на Пламен Орешарски увеличи броя на заместник-областните управители на Пловдив, за да задоволи апетитите на управляващата коалиция в лицето на ДПС и БСП, съобщи Тракия нюз. Вече почти 5 месеца структурите на двете партии под тепетата са в нескрит конфликт заради назначенията, като всяка дърпа чергата към себе си.

След назначението на Венцислав Каймаканов от ДПС за валия на Пловдивска област, местните „червени“ скочиха на лидера си Георги Гергов, че не е защитил позициите на БСП, а е позволил на хората на Ахмед Доган да кадруват и да си „развяват байряка“. Социалистите дори обявиха бойкот и заявиха, че няма да излъчат свои представители за заместници на човека на ДПС – Венцислав Каймаканов от село Цалапица.

Месеци трябваха на коалиционните партньори да стигнат до споразумението. За целта обаче трябваше да се увеличи броят на заместник-областните управители. По този начин двете управляващи вече имат паритет в областта – на държавна хранилка вече са Венцислав Каймаканов и Юксел Расим от ДПС, Иванка Петкова и Атанас Петков – от БСП.

Най-разочарован от новите назначения е досегашният заместник-областен управител Георги Игнатов, който за да запази поста си напусна ГЕРБ и се прегърна с ДПС. Венцислав Каймаканов му обещавал, че ще го запази като свой човек в областта, но лично Лютви Местан го бил отрязал. Сега всички шушукат, че „мъжът“ от Цалапица е безгласна буква и неговата задача е единствено да изпълнява политически поръчки на шефовете от София.