Пълнолуние (Лунно затъмнение) в Овен

Слънце във Везни, Луна в Овен Пълнолуние - 19 октомври, 02,38ч.

Пълнолунието отбелязва кулминацията на лунния цикъл, а Лунното затъмнение - преломен етап във важни житейски ситуации, намиращи се в контекста на знаците и домовете, които то активира. Домовете са индивидуален фактор, зависещ от рождената космограма на всеки от нас, но зодиакалните знаци са общи и представляват онзи елемент на свързаност, който определя общото преживяване.

По време на Пълнолуние имаме противодействие на две противоположни сили, като противопоставянето може да доведе до скъсване или до намиране на баланс и модел на сътрудничество. Така всяко пълнолуние е символично свързано със зодиакалният знак Везни и неговите принципи. Сега тяхното значение е двойно подчертано поради позицията на Слънцето там. Луната ще прояви и освети енергията и архетипа на Овена, поради което темата на настоящото Лунно затъмнение, ще бъдат личните и делови взаимоотношения, въпросите касаещи брака и развода, сливането на компании, необходимостта от урегулирате на спорове както и от съгласуване на позиции, а при липсата на желание или възможност за това-преразглеждането или разпадането на делови и лични партньорства.

Слънцето е във Везни и вероятно малцина ще прекарат тези дни в усамотение. Дори за онези, които нямат партньор вероятно ще се появи нещо или някой, което ще ни ангажира лично в обмена "Аз-Ти", като попаднат на човек или ситуация, които ще им противодействат или обратното ще срещнат противодействие от тяхна страна. Луната се намира в Овен, което подсказва наличието на ситуации, в които волята ни ще се сблъска с чужда воля, а постъпките ни ще станат ярък израз на нуждата ни от повече лично пространство и независимост. И тъй като това не е просто Пълнолуние , а Лунно затъмнение, процесите и ситуациите в сферите, които са активирани ще достигнат критична точка, която ще укаже необходимостта от реорганизация и нов подход. Онова, на което преди не сме придавали значение, изведнъж може да придобие важност с болезнена острота, на която няма как да не реагираме. И тъй като процесът има силен съдбовен характер той може да засегне не само текущи, актуални теми и проблеми, но и да ни върне към такива, които сме смятали за отдавна решени или към хора, които преждевременно сме отписали от живота си.

Всъщност затъмненията са хубаво нещо, но "красотата" им, подобно на тази на Сатурн, е някак неуловима и разбирането за нея идва от после. И те подобно на строгия небесен съдник, стесняват коридорите на времето, като ограничават избора ни и ни принуждават да действаме с ограничени възможности. Много често изборът е само един, обикновено онзи който е най-труден и най-малко привлекателен. Но пък абсолютно необходим. Така погледнато дори вероятността от грешки е минимална, защото от позициите на времето, грешката ще се окаже вярна. Проблемът в настоящата ситуация идва от хронологията и влиянието на останалите участници в небесния спектакъл. Когато Лунното затъмнение предхожда Слънчевото, възниква необходимост от промяна или отхвърляне на съществуващо статукво, преди да е налице съзнателна представа за смисълът и посоката на предстоящия нов жизнен цикъл. Така често се случва да реагираме неосъзнато, изцяло под въздействието на моментни емоции, които са трудни за овладяване от една страна, а от друга не са най-добрия съветник. Що се отнася до останалите участници те ни отправят ярки предупреждения, с които се налага да се съобразим.

Сериозно е присъствието на Юпитер, който оформя тау-квадратура със Слънцето и Луната и ще ни предразполага към това да приемаме желаното за възможно, посявайки в съзнанието ни неоправдан оптимизъм и нездравословни амбиции. Под въздействието на газовия гигант, конфликти могат да възникнат дори по незначителни поводи, особено там, където могат да се сблъскат противоположни житейски концепции, религиозни убеждения и етнически интереси. Пак благодарение на завишените очаквания които той подхранва, са възможни неоправдани разходи и непосилна разточителност, която може сериозно да застраши бюджетът ни.

Марс / у когото Луната е нагости/ и Нептун оформят втора линия на напрежение, заставайки в опозиция един към друг, която подсказва наличието на трудни за тълкуване, двусмислени ситуации и необясними постъпки, лъжи и самозаблуди, подтикващи ни към конкретни действия с неясен мотив и още по-неясен резултат. Венера, която господства над Слънцето, се намира в Стрелец, където придобива малко повърхностен и вятърничав характер и да си затваря очите пред неприятните подробности. Меркурий пък се намира в първата си стоянка, готвейки се всеки момент да стане ретрограден. Това допълнително ще затрудни адекватната ни преценка относно текущите ситуации, както и характера и мотивите на хората които играят съществена роля в тях.

Затова се налага да бъден изключително внимателни. На първо място, в дните на пълнолунието - по време на шофиране и изпълнение на дейности, които могат да бъдат свързани с травми и аварии. Поведението ще е непредпазливо и невъздържано, преценката зтаруднена и забавена и на практика действията ще изпреварват мисълта, което може да създаде много опасни ситуации.
Ефектите на Лунното затъмнение обаче се проектират напред във времето и обхващат минимум двуседмичен период. Дейностите започнали в този момент едва ли ще се развиват стабилно и няма да имат голяма продължителност. Много по-уместно е да се укрепи постигнатото до момента, да се анализират грешките и да се коригират методите, там където досегашните са се оказали неефективни. Безопасно и разумно е да се занимаваме най-вече с дейности и партньори, които са ни добре познати и са издържали проверката на времето.

Взаимоотношенията също ще са централна тема, не само през дните на пълнолунието, но и през следващите седмици. Ще се наложи да направим компромис, за да съхраним устойчивостта във връзките, на които държим, а ново-възникващите да не натоварваме с големи очаквания. Главното предизвикателство ще бъде насочено към намирането на баланс на интересите, а опитите да защитим собствените си позиции, без да се съобразяваме с чуждите, могат да имат драматични последствия. Малките отстъпки сега ще се превърнат в голям ресурс в бъдеще.Още повече, че след Лунното затъмнение предстои Слънчево и то във фиксирания воден знак Скорпион. Така спорните въпроси, които не успеем да регулираме сега, възползвайки се от хармоничната природа на Везните, ще се превърнат в дълги и трудни за разрешаване конфликти, които ще изискват далеч по-големи жертви.

Затова пък точно сега можем да променим стратегията си по важни за нас въпроси, поведението си във важни за нас връзки и да преразгледаме взети в миналото решения, оказали се не съвсем удачни. А също и да възстановим стари, значими за нас взаимоотношения. Едва през втората дестдневка на ноември ще имаме по ясни перспективи относно нововъзникналите идеи и взаимоотношения, така че бързайте бавно и не се опитвайте да пришпорвате събитията.