Работилница за чудеса: Цветно настроение и вълшебства от стъкло

Поредната Работилница за чудеса, която бе посветена на рисуването върху стъкло и порцелан, събра повече хора, отколкото се очакваше в началото

Над 30 души – деца на различни възрасти и техните родители или баби – избраха за прекарат свободното си време заедно в Зала 3 на ОКИ Дом на културата „Красно село“.

Организатор на събитието за 12 път бе екипът на Фондация СМАРТ – клон София, заедно със свежите, ентусиазирани и много мотивирани млади доброволци от Европа Емилио (Испания), Емилс (Латвия), Олес (Украйна), Енико (Унгария) и Катаржина (Полша), а финансирането – предоставено от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2013 г. по направление „Любителско изкуство и детско творчество“ в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

Предизвикателството пред участниците в тази Работилница за чудеса бе рисуването и украсяването на чинии, чаши, буркани и шишета, които от съвсем невразрачни да се превърната в истински „произведения на изкуството“. В 11 часа, началният час на работилницата, имаше едва няколко души, но, като че ли по традиция, всъщност хората просто закъсняха. От един момент нататък в залата нямаше свободно пространство, всички места около 5-те работни маси бяха заети от малки и големи „художници“. Очевидно всички бяха обхванати от творческо настроение, което допринесе атмосферата като цяло да бъде изключително вдъхновяваща. А в доказателство на този факт се превърнаха петната от мастило, бои, блясък, лепило навсякъде.

Витаеше усещането, че като че ли родителите бяха дори по-ентусиазирани от децата си и полагаха огромни усилия да създадат наистина красиви неща от рисуваните порцеланови съдове и стъклени шишета и буркани. Понякога се налагаше да правят по няколко опита, докато рисунката се получеше, затова много от съдове, които очевидно не се получаваха добре, се миха по няколко пъти, и то бързо, преди да е засъхнала боята по тях. Най-малките дечица пък получиха своите първи уроци от своите мами, татковци и баби как да държат четката, как да смесват цветове, така че да получат желания цвят или нюанс, как да полагат боите и контурите върху стъклото или порцелана. А докато даваха съвети на своите малчугани, самите те се учеха как точно да го направят, защото съвсем не е лесно да рисуваш върху тези материали.

Резултатът накрая бе зашеметяващ – целите первази на прозорците в залата бяха отрупани с малки чудеса, които трябваше да изсъхнат през следващите 3-4 часа, за да са готови за изложбата-базар, която предстои на 27 октомври в Зала 3 на ОКИ Дом на културата „Красно село“ от 10.00 ч. Тогава всеки желаещ ще може да закупи някое от произведенията, сътворени в рамките на проекта „Работилници за чудеса“, с което ще помогне на екипа на Фондация СМАРТ да събере средства, за да продължи тази страхотна инициатива, предназначена за хората от местната общност.

Но преди изложбата предстои още една работилница – на 19 октомври от 11 до 13 часа в Зала 3 на ОКИ Дом на културата „Красно село“ на бул. „Цар Борис III“ №41. 30 къщички за птици очакват своите майстори, които да ги украсят и изрисуват така, както въображението им подскаже.