Ще пътуваме в обновен градски транспорт

20 нови трамвая от Полша, 50 тролея, 10 метровлака и 126 автобуса ще пристигнат догодина

Следващата седмица ще бъдат подписани договорите за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда” за доставка на превозни средства за градския транспорт – 20 нови трамвая от Полша, 50 тролея, 10 метровлака и 126 автобуса.

Машините трябва да пристигнат в рамките на година - година и половина. Доставката на нови трамваи ще отговаря на всички наши очаквания като пътници и на всички съвременни тенденции, каквито са в цяла Европа и във всеки модерен европейски град: абсолютна достъпност, нисък под, климатизирани салони за пътниците, много по-ниски нива на шум, много по-ниски нива на консумация на електрическа енергия, и една по-добра и качествена гаранция за безаварийност при обслужването на линиите.

Част от тези трамваи са предвидени за експлоатация по трамвайното трасе по бул. „България”, което предстои да бъде изцяло модернизирано в рамките на проекта по регионално развитие, както и по проекта за трамвая до Дървеница, който е в процес на подготовка.

За тролеите през месец март трябва да бъде осъществена първата доставка и в рамките на следващата година поетапно да бъдат доставяни всичките 50 тролея.

Още 10 метровлака ще бъдат доставени с финансиране по ОП „Околна среда”, като тези влакове са предназначени основно за обслужване на сега строящите се разширения към „Младост” и летище София.

"При доставката на 126 нови автобуси, при наличието на 45 за 3 години, можем да кажем, че над 40% на практика ще бъдат трайно подменени. Има над 30-годишни автобуси и смятаме, че реализацията на този проект е изключително важна за града, не говоря само от техническа и експлоатационна гледна точка, а и от гледна точка на имиджа на града”, каза зам.-кмета на столицата Любомир Христов.