Какво разкриват сънищата за здравето

Животът

19-10-2013, 10:10

Снимка:

mattro.net

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Формулата за отличен сън се оказа доста сложна

От кошмари до странни нощни видения – всичко може да се окаже дело на вашето тяло

Много хора са запалени по тълкуването на сънищата. Например, какво означава, когато човек сънува течаща вода, черна котка или пък градина с цветя. Някои смятат, че сънищата са проекция на човешките мисли, чувства, страхове и други, пише tialoto.bg.

Според учените обаче сънищата предоставят жизненоважна информация за здравето на хората и дори могат да предупредят за даден здравословен проблем, години преди да се появят неговите физически симптоми. Все още дебатите по темата продължават. Това, за което изследователите са на едно мнение е, че човек има между 4 и 6 сънища на денонощие, но си спомня едва 2-3 в седмицата.

Ето и какво разкриват различните видове сънища за здравословното състояние на хората:

1. Кошмари.

Вероятните причини: бета-блокери, сърдечни заболявания, мигрена или лишаване от сън.

Известно е, че хапчетата за кръвно налягане бета-блокери са известни с провокирането на кошмари. Тези лекарства разширяват кръвоносните съдове, но някои учени смятат, че по този начин се нарушава и равновесието на някои химикали в мозъка. Установено е също така, че хората, които имат нередовен сърдечен ритъм, също са изложени на трикратно по-голям риск от кошмари. Лошите сънища могат да бъдат предупреждение и за предстояща мигрена или недостатъчно време за сън.

2. Повече сънища от обикновено.

Вероятни причини: температурата в стаята е прекалено висока или ниска, хормони, хронична болка или антидепресанти.

Според учените температурните изменения влияят дотолкова на човек, че той се буди по-често през нощта и по този начин си спомня повече от своите сънища. Колебанията в хормоните могат да предизвикат същия ефект. Безсънието и хроничната болка отново карат човек да се буди по-често, което създава илюзията за повече сънища.

3. Запомнящи се или странни сънища.

Вероятни причини: алкохол, инфекция или хапчета против малария.

Късното питие вечер може да предизвика особено запомнящи се сънища, точно преди човек да се събуди. Когато тялото е инфектирано, в този момент имунната система е заета да се бори срещу бактериите. Обикновено тогава организмът се нуждае от повече време за дълбок сън. Това забавя другия вид сън, който след това избухва още по-мощно. За лекарството мефлоквин против малария се знае, че предизвиква „епични сънища“, пише вестник Daily Mail.

4. Сексуални мечти.

Вероятни причини: повишено творчество.

Според психолога Иън Уалънс сънищата със сексуален характер са често срещани във всички възрасти, но зачестяват най-вече в по-късен етап от живота. Тогава хората се заемат с повече дейности, имат повече хобита и това развива тяхното творчество. Изненадващо, но сексуални сънища невинаги са провокирани от секса.