Димитър Николов: Бургас е част от международен коридор

Ще бъде изграден кей в акваторията на бургаския залив в непосредствена близост до квартал Крайморие

Моето виждане и желанието на моите колеги е да разширим обхвата на финансовата интервенция, следейки бюджетните параметри на всички оперативни програми и възможности, които се дават чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 Това каза в предаването "Метроном" на радио "Фокус" кметът Димитър Николов.

"Бургас е част от международен коридор. Искаме да увеличим средствата, които предлага мярка "Интермодалност”, както и да има такава мярка, която касае всички черноморски и дунавски градове с цел изграждане на допълнителна инфраструктура за вътрешноградски връзки, за каботажно плаване. Географията и характера на бургаския залив предполагат и имат тази възможност, след като изградим пристанището в Сарафово, връзката с бургаския порт да бъде от Крайморие, Сарафово, а ще имаме такава лятна връзка и от остров Света Анастасия. Това е част от интермодалността, интегрирането на градския транспорт през водата", каза още кметът.

По думите му ще се изгради кей в акваторията на бургаския залив в непосредствена близост до квартал Крайморие. "Тази инфраструктура може да бъде използвана за вътрешноградска връзка. Ще бъде много по-атрактивно, интересно за пътниците и за гостите на Бургас да има осигурено такова пътуване. Буквално транспортът ще стига до центъра на Бургас, защото съвсем скоро източната част на пристанището ще бъде отворена за пълен достъп за гости и жителите на Бургас. Това го видяхме, че е необходимо. Още повече, че съвсем наскоро стартира в експлоатация и новата морска гара. Вече няколко круизни кораба акостираха в Бургас, съживиха търговията, интереса към града , а пък и градчетата около Бургас спечелиха от това", добави Николов. Проектът ще може да бъде реализиран, след като бъде отворена мярката за кандидатстване на бенефициентите, в това число и на общините.