Ако се продължи с избиването, в Странджа няма да останат животни

Новините

19-10-2013, 16:13

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ваксинация на стадата искат в Стоилово

Стоилово още чака обезщетения за избитите стада

В село Стоилово са избити около 120 животни, а са взети едва три проби, които са били положителни

Единственият начин да се спре избиването на животни в Странджанско е ваксинирането, категоричен е кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

Той участва в работната група към Областната управа- Бургас, която ще предложи програма и ще набележи конкретни дейности за предотвратяване на острозаразните заболявания по животните, предаде радио "Фокус".

"Трябва да се вземат превантивни мерки, защото ако днес това е в Странджа, в Малко Търново утре може да се пренесе и във вътрешността на страната. И тогава какво ще правим? Ще избиваме наред всички животни ли?", каза още кметът.

Той е категорично против изграждането на бетонна стена в региона, която да спира ограничава животните.

"Странджа е район, който не е равнинен, за да го обградиш и по този начин да се спрат животните. Аз не виждам как могат да се спрат, като се има предвид, че шапът например се предава по капков път. Ако се ремонтира старата ограда, която имаме, мисля, че ще има ефект. От две години стоят проектираните огради от предишния министър на земеделието", каза още Янчев.
По думите му парите за обезщетения на хората от най-пострадалото от шарката по животните село Стоилово трябва да се увеличат. Държавата им е дала едва по 35 евро за коза и 120 лева за овца при положение, че една коза се купува за не по-малко от 100 лева. ” Ако се увеличат обезщетенията, стопаните ще могат да си купят нови говеда. 70 лева за коза и 120 лева за овца са абсолютно смешни суми. Странджанци не взеха тези обезпечения. Те не искаха пари, а животни. Говорим, че пазим европейските граници, получаваме само негативи за това, че сме външна граница, а в същото време не им изплащаме обезпечението по европейски стандарти, а пак по някакви наши стандарти”, категоричен бе Янчев.

В село Стоилово са избити около 120 животни, а са взети едва три проби, които са били положителни.

"Всичко останало бяха здрави животни. И те се избиха. Няма резон! Ако така се продължава, до няколко години Странджа ще остане без нито едно животно, а в същото време говорим за развитие на животновъдството. Те хуманно убиха бременни животни. С млякото ли ги обезпечиха, с вълната ли? Това е абсолютно смешна сума. Чрез ваксината на говедата виждам гарантирана сигурност на животновъдите в Странджа.

Тогава можем да привлечем млади фермери, да се правят мандри, да се отглеждат кози и овце. Аз съм убеден, че цената на едно говедо, което се отглежда в Странджа, трябва да е два пъти по-скъпа, отколкото тази от вътрешността. Тук те пасат изключително чисти треви и пият изключително чиста вода. Аз мисля, че този проблем не е поставен пред европейските комисари за промяна на тяхното законодателство. Има някакъв проблем и дайте да избием животните. Това е точно по сталински и аз не го разбирам”, каза още Янчев.